28. ožujka 2008. - Umro Boris Dvornik

Kada je 28. ožujka 2008. godine iznenada u šezdesetosmoj godini umro Boris Dvornik, filmska i kazališna javnost Hrvatske ali i okolnih zemalja odjednom je ostala bez zasigurno najomiljenijeg filmskog i kazališnog glumca.

Boris Dvornik jedan je od onih glumaca zbog kojeg je film kao medij i danas popularan, zbog kojeg se svojevremeno tražila ulaznica više za kazalište. Nevjerojatne pozitivne energije kojom je zračio na srebrnom ekranu, Boris Dvornik svoj prvi film, Deveti krug snimio je s dvadeset i dvije godine.

Nominacija za Oscara Devetom krugu samo je pomogla Dvorniku i u međunarodnoj prepoznatljivosti. Ipak domaći je film bio teren koji je Dvornik zapečatio svojom kvalitetom. Nizom od više od stotinjak filmskih uloga Dvornik je bio glumac koji se obraćao svima.

Ipak, njegovo tumačenje Roka Prča u tv seriji Naše malo misto udomaćilo ga je u kućanstvima diljem bivše države. S redateljem Antunom Vrdoljakom Dvornik je stvorio posebnu kemiju i ujedno odigrao najbolje uloge. Od filma Ljubav i poneka psovka, preko Od petka do petka pa sve do Duge mračne noći Dvornik je davao najbolje od sebe. Malo je poznato da je nastupio i u jednom od nastavaka popularnog filmskog serijala o Winnetou, ali i da je jednako glumio i izvan Hrvatske.

Glazbeno također darovit, često je nastupao na glazbenim festivalima, a duet s Oliverom Dragojevićem Nadalina ostao je evergreen i dan danas.