Ostaci mumije otkriveni u 2500 godina starom mrtvačkom kovčegu u Sydneyu

Znanstvenici u Australiji otkrili su ostatke mumije u elegantno izrezbarenom egipatskom mrtvačkom kovčegu starom 2500 godina za koji se prethodno vjerovalo da je prazan.


U muzeju Sveučilišta Nicholson u Sydneyu više od 150 godina čuvaju se četiri drevna, egipatska  sanduka, u kojima su tri očuvane mumije. Lani su znanstvenici otvorili poklopac četvrtog ne nadajući se u njemu pronaći predmete velike vrijednosti.

Prijašnji podaci govorili su da je sanduk prazan, rekao je  Jamie Fraser, viši kustos u muzeju, ali pokazalo se da je u njemu 10 posto tjelesnih ostatka "teško oštećene" mumije. Sanduk je pripadao Mer-Neith-it-es, prema hijeroglifima upisanima na poklopcu. Ona je bila plemkinja koja je služila u Hramu Sekhmet. Sarkofag datira iz 26. dinastije, nekih 664-525 godina prije Krista. Sanduk je negdje 60-ih godina 19. stoljeća u Egiptu nabavio Charles Nicholson, bivši kancelar Sveučilišta u Sydneyu i od tada se čuva u muzeju tog sveučilišta. Prirodno je da je bio zaboravljen s obzirom da su u trima drugima očuvane mumije, objasnio je Fraser.

Zahvaljujući današnjoj tehnologiji, kakvom nismo raspolagali prije deset godina, provedena analiza omogućila je da se utvrdi da je riječ o ljudskim ostacima, vjerojatno osobi koja je imala oko 30 godina, no ne može se precizno utvrditi je li riječ o muškarcu ili ženi, rekao je. Sam sanduk i njegov sadržaj obrađen je laserom za postizanje 3D modela i poslan na analizu CT (kompjutorska tomografija).


Dosad su utvrđeni ostaci nekoliko kostiju, ostaci ovoja kojima je tijelo bilo obavijeno i smole za balzamiranje te više od  7000 staklenih perlica s mrtvačkog šala, ali pred znanstvenicima su još mjeseci analize. Ostaci mumije teško su oštećeni. Vjerojatno su počinitelji kradljivci koji su tražili nakit i amajlije. Sanduk je putovao diljem svijeta. Kosti su jako polomljene i pomiješane s krhotinama drugih predmeta, kaže Fraser.