27. ožujka 1530. - Poginula Mila Gojsalić

Poljica, naziv je za kraj istočno od Splita, od Žrnovnice do Blata na Cetini i Omiša, od mora do Zamosorja, poznat i kao Poljička Republika. Područje je dugo bilo pod samoupravom puka koji su svoju samostalnost baštinili od 13. stoljeća pa sve do barbarskog upada Napoleonove sile.

Ipak, mnoge su povijesne nedaće pogodile taj kraj, pa tako i turska najezda. Kada je 1530. hercegovački sandžak Ahmetbeg s deset tisuća vojnika napao Poljica i utaborio se u Podgracu, mjestu gdje su stanovnici uvijek birali svojega kralja, mlada djevojka Mila Gojsalić učinila je herojski pothvat. Poput biblijske Judite zavela je turskog vojskovođu Ahmetbega i zapalila barut u njegovu taboru, poginuvši zajedno s njim i brojnim turskim časnicima i vojnicima.
Prema pučkoj predaji bilo je to 27. ožujka 1530.

Taj je događaj iznenadio i prestrašio Turke, pa su Poljičani napali preostale vojnike, porazili ih i otjerali. Hrabrost mlade poljičke djevojke postala je temom mnogih znanih i neznanih pjesnika.

Mirko Rački naslikao je njezin lik, a Ivan Meštrović izradio kip. Jakov Gotovac skladao je istoimenu operu, a August Šenoa spjevao rimu:

"Zborište pusto, nema više vijeća,
Po kneževom se stolu vije mah,
Izmijenila se zla i dobra sreća,
A slavni barjak sad je pepo, prah.
Nu vazda rodu sveta su Poljica,
i vazda slavna Mila Gojsalića".


Svako ljeto u Poljicima se održava kulturna manifestacija pod nazivom Dani Mile Gojsalić. Ta višednevna priredba zapravo je splet etnografskih, scenskih i glazbenih događaja. Okupljaju se najbolje dalmatinske klape, peče se soparnik -  autohtoni gastronomski specijalitet, priređuju razni programi koji čuvaju spomen na legendarnu poljičku heroinu, ali i druge velikane iz prošlosti toga kraja.

Vrhunac toga događanja je dodjela priznanja »Mila Gojsalić«, osobi zaslužnoj za očuvanje baštine i identiteta.