29. ožujka 1998. Umrla Nada Tončić

U Zagrebu je 29. ožujka 1998., u dubokoj životnoj dobi od 89 godina, umrla dugogodišnja prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta, sopranistica Nada Tončić.

Obožavala ju je publika, voljeli su je autori i suradnici u zajedničkim projektima. Bila je idealna Đula i Morana Jakova Gotovca  i zato je maestro o Nadi Tončić  izrekao visoku ocjenu: "Ona je imala sve, bila je jednako dobra pjevačica i glumica. Ispunjala je scenu bogatstvom svoga glasa i zračila je snagom istinske umjetnice operne scene."

Nada Tončić rodila se u Zemunu, a studij pjevanja završila je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kod profesorice Nade Eder Bertić. Debitirala je kao paž Oscar u Verdijevu Krabuljnom plesu.

Njezin je glas s vremenom postajao snažniji, sačuvao je zvonkost i svježinu i od koloraturnih sve se više priklanjala izrazito lirskim ulogama. Od Gilde i Violette, Lakme i Mimi stigla je do Cho-Cho-San, Tatjane, Nedde, Donne Elvire, Koštane i najvećega dramskog dometa Straussove Salome.

Samo u jednoj godini svladala je čak 18 uloga, a tijekom karijere osamdesetak veoma oprečnih. Književnik i kritičar Vojmil Rabadan napisao je: "Nada Tončić pjeva, igra i proživljuje svoju ulogu čitavom puninom svoje bogate intuicije.
Sve su njezine kreacije superiorna umjetnost, u kojoj ni začas ne osjećamo niti školu, niti afektaciju, niti usiljenost".

Velikoj umjetnici hrvatske opere, koja se 1963. povukla s pozornice, 1972. dodijeljena je Nagrada Vladimira Nazora za životno djelo.