Ekskluzivni gosti iz Ljubljane: Slovenska filharmonija u Rijeci

U Velikom tjednu HNK Ivana pl. Zajca ugošćuje Zbor i Orkestar Slovenske filharmonije u 19:30. Pedeset i šest članova orkestra, šezdeset zborista, dirigent, dvije solistice i dva solista izvode jedno od najpoznatijih djela nadahnutih Kristovom mukom i uskrsnućem, Rossinijevu Stabat mater.

Izvedbom će dirigirati slovenski maestro Borut Smrekar, solisti su prvakinja riječkog Kazališta sopranistica Kristina Kolar, slovenska mezzosopranistica Jadranka Juras, kolumbijski tenor Kirlianit Cortés Gálvez i solist riječke Opere Dario Bercich, bas. U svojoj obljetničkoj 70. godini koncertiranja pod imenom Orkestar Slovenske filharmonije, mogu se pohvaliti iznimno dugom i bogatom tradicijom.

Rossini je skladao Stabat mater (lat: stala majka) u dvije različite faze između 1831. i 1841. godine. Nakon što je Rossini skladao prvih šest stavaka, povjerio je Giovanniju Tadoliniju da djelo dovrši. Rossini se skladbi posvetio ponovno 1841. Upravo zbog toga nije sasvim jasno koji je udio u njemu Tadolinijev, no zasigurno je očito kako je djelo pisano u dvama sasvim suprotnim stilovima.

Neki su stavci slični Rossinijevim opernim arijama, dok su ostali bliži crkvenoj, duhovnoj glazbi (1, 9, 10). Trijumfalna praizvedba bila je u Parizu u Théâtre - Italien 7. siječnja 1842. godine pod ravnanjem Gaetana Donizettija, a publika koja je tada došla posvjedočiti izuzetnom ostvarenju bila je brojna.

Od tada pa do danas, Rossinijev Stabat mater u deset stavaka nastavlja osvajati i zadivljavati publiku svojom virtuoznošću i nadmoćnošću kojom ujedinjuje različite forme, od arija, dueta, kvarteta, zborova, do mirnog, čistog instrospektivnog a capella stavka bivajući tako jedno od najvećih djela sakralne glazbe 19. stoljeća.