Znanstvenici otkrili nov organ u ljudskom tijelu?

Američki su znanstvenici otkrili novi organ u ljudskome tijelu, zahvaljujući kojem bi odsad mogli bolje razumjeti na koji način metastaziraju karcinomi. Potencijalno osamdeseti organ u tijelu čovjeka nazvan je intersticij (interstitium).

Riječ je o prostoru ispunjenom tekućinom koji se nalazi posvuda po tijelu. Pokazalo se da su slojevi gustoga vezivnog tkiva zapravo nizovi odjeljaka ispunjenih tekućinom. Odjeljci se nalaze pod kožom, okružuju arterije, mišiće, probavni i urinarni trakt, tvoreći mrežu čvrstih i rastezljivih proteina.
Dosad je intersticij prošao nezamijećen, premda je jedan od najvećih potencijalnih organa u ljudskom organizmu.

Znanstvenici Petros Benias i David Carr-Locke, bivši zaposlenici njujorškoga medicinskog centra Mount Sinai Beth Israel do otkrića su došli slučajno kada su 2015. proučavali pacijentov žučni kanal zbog sumnje na rak. Pritom su koristili novu tehnologiju za detaljno istraživanje živoga tkiva. Zamijetili su šupljine, dotad nepoznate ljudskoj anatomiji te o svemu razgovarali s dr. Neilom Theiseom, patologom sa Sveučilišta u New Yorku. Ustanovili su da su dosadašnja ispitivanja previdjela intersticij jer je tijekom biopsije ta tekućinom isupnjena tvorevina uvijek izgledala kruto. Sada nam je jasno da je riječ o intersticiju koji prožima cijelo ljudsko tijelo, rekao je dr. Theise.

Znanstvenici su ustanovili i da tekućina iz intersticija otječe u limfni sustav, što se povezuje s imunosnom reakcijom organizma. Pretpostavljaju da međusobno povezane stanice zbog bržega prolaza tekućine tijelom pospješuju širenje karcinoma organizmom. Bolje razumijevanje intersticija u budućnosti bi trebalo pridonijeti usporavanju i sprečavanju širenja stanica karcinoma. Uzorci tekućine intersticija mogli bi postati moćno dijagnostičko oruđe, vjeruje dr. Theise.

Rezultati studije Beniasa i Carr-Lockea objavljeni su stručnome časopisu Scientifi Reports.