Blagdanske baldahinske orgulje

Jedan od rijetkih originalnih instrumenata na svijetu koji potječe iz doba renesanse, a na kojem se može i danas normalno svirati – tzv. baldahinske orgulje u dvorcu Chur kod Schludernsa u južnotirolskoj pokrajini Vinschgau, nastale su 1559.  Smještene su od prvog dana u tzv. Giaccomovoj sobi.

Imaju više od 300 svirala, registri su podijeljeni na bas i diskant, objašnjava orguljaš Peter Waldner, koji izvodi renesansne plesove, i oduševljeno ističe: Velika je sreća imati orgulje s kraja 16. stoljeća, s takoreći svim izvornim sviralima, pa glazbenici I sluđatelji mog neposredno doživjeti zvukovnost kasne renesanse.

Zanimljivo, orgulje su služile više za svjetovna nego za vjerska slavlja. Naime, u to je doba bilo dosta zabavnih događanja u dvorcu grofa Jakoba Trappa VII., koji ih je dao izgraditi. I sam glazbenik, poznat kao veliki humanist, za sobom je ostavio potomke koji su to blago dosljedno i dostojno sačuvali.

Reportažu donosi RAI – studio Bolzano u emisiji 'Alpe Dunav Jadran', a više sličnih tema možete uvijek vidjeti na njihovim mrežnim stranicama: