Muzej u loncu i u monografiji

Nakon mnogih godina rada, istraživanja i umrežavanja stručnjaka za narodnu baštinu, zajednički projekt muzeja Slavonije, Baranje i Srijema, poznat pod imenom 'Muzej u loncu', priprema novost: monografiju koju bi trebali predstaviti 10. travnja 2018. u zagrebačkom muzeju Mimara.

Priča je to o starim i gotovo zaboravljenim jelima sjeveroistočnog dijela Hrvatske, koja se stalno nastavlja i obogaćuje, jer se strateški oslanja na bogatu tradiciju. Ali i o ljudima koji brižno čuvaju obiteljske bilježnice recepata, i osluškuju starije koji točno znaju kako postaviti peku, prirediti ražanj, odabrati drvo za vatru, odrediti koliko se dugo treba krčkati koje jelo...

Gradski muzej u Požegi uspio je i zaštititi kao nematerijalno kulturno dobro Hrvatske jedno od najtipičnijih povijesnih glavnih jela toga kraja: vinogradarski ćevap.

Poigledajte reportažu Sanje Pražen, a još pregršt zanimljivosti pronađite na mrežnim stranicama emisije 'Alpe Dunav Jadran'.