Živa ikona suvremenog doba Grace Jones dolazi na EXIT

Jedna od najvažnijih svjetskih umjetnica suvremenog doba, revolucionarna glazbena ikona, supermodel i filmska zvijezda, istinski besmrtna - jedna, jedina i neponovljiva Grace Jones dolazi na novosadski EXIT. Ova nesvakidašnja ličnost nam dolazi iz najviše i posljednje klase "vanzemaljaca", od koji su mnogi na Zemlji ostavili neizbrisiv trag i nažalost otišli - Bowie, Prince i Michael Jackson, mijenjali su svijet s njom. Na glavnoj pozornici festivala pokazat će da je još prije Madonne, Lady Gage i Rihanne, kojima je bila najveći uzor, prva uvela avangardnu umjetnost i visoku modu u svjetske glazbene tokove.

Nenadmašni "Vogue" proglasio ju je "ultimativnom modnom muzom", a glazbeni autoritet "Rolling Stone" za "neodoljivu umjetnicu, modnu ikonu i simbol". Nakon premijere na filmskom festivalu u Torontu, dugo snimani dokumentarni film o životu fascinantne art-rock aristokratkinje, "Grace Jones: Bloodlight & Bami", imat će i svoju kino premijeru ovog proljeća, upravo prije njene turneje s kojom dolazi na tvrđavu. Jamajčanka iz visokog društva, karijeru počinje kao supermodel u Parizu i New Yorku, njeno lice krasi naslovnice magazina "Vogue" i "Elle", a fotografiraju je osobno Helmunt Newton i Guy Bourdin.

Ubrzo se našla u zavodljivom vrtlogu najglamuroznije diskoteke svih vremena, njujorškog Studija 54, a lao živo umjetničko djelo stvarao ju je njen suputnik i čuveni francuski umjetnik Jean Paul Goude, koji je njenu divlju i nezadrživu energiju, urođenu androginost i nadljudskost pretvorio u neiscrpni niz nezaboravnih scenskih i televizijskih nastupa ("One Man Show", 1982) te fotografija koje će još stoljećima krasiti galerije, muzeje i udžbenike povijesti umjetnosti. Među njima je i, kako je mediji nazivaju, „jedna od najpoznatijih fotografija u povijesti pop kulture“, naslovna strana kompilacijskog albuma „Island Life“, ali i čitava plejada drugih, ručno manipuliranih fotografija u vrijeme kada je "photoshop" označavao zanatsku radnju na uglu, a ne svemoćni softver. Rijetko poznato je i da je upravo zbog ljubavi s Goudom, odbila glavnu ulogu u kultnom filmu Ridleya Scotta - "Blade Runner"!


Spoj glamura i nezadržive sile skovan je u riječi "glamazonka" koja najbolje opisuje nepatvorena autentičnost i snagu dostojnu ratnice, a karijeru počinje rušeći dotadašnje stereotipe o tome kako bi manekenka trebala izgledati, ali ubrzo otkriva svoju pravu ljubav - glazbu. Već 1977. izdaje prvi od deset studijskih albuma, uz kultni disko hit „I Need A Man“ te fantastičnu obradu „La Vie En Rose“ čuvene  Edith Piaf! Nakon disko ere, njeno jamajčansko srce pronalazi se u suradnji s čuvenim reggae tandemom Sly & Robbie, koji kreiraju ultimativni hit „Pull Up to the Bumper“ s kojim provodi čak sedam tjedana pri vrhu Billboard top liste. Ubrzo slijedi i famozni "Libertango" Astora Piazolle čiju čuvenu temu obrađuje u velikom hitu "I've Seen That Face Before".

Ovogodišnji EXIT bit će životna prilika da se ova, prava povijesna ličnost i suvremena ikona doživi u svom punom sjaju na najvećoj koncertnoj pozornici. EXIT festival bit će održan od 12. do 15. srpnja na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i predstavit će neke od najtraženijih svjetskih zvijezda kao što su Migos, David Guetta, Ziggy Marley, Fever Ray, LP, Alice Merton, Nina Kraviz, Richie Hawtin, Adam Beyer b2b Ida Engberg, Maceo Plex, Solomun, Amelie Lens, Ben Klock, Jax Jones, Ofenbach, Mahmut Orhan, Carl Craig, Tale of Us, Sevdaliza, Burak Yeter, Madball, Brujeria, Ofenbach, Slapshot, Dog Eat Dog, Slaves, Idles, Asphyx, Bombers i mnogi drugi.