Duhovna poezija na tradicionalnoj Lirici Velikog petka

Nakon niza prigodnih izložbi, promocija i koncerata završile su 27. svečanosti Pasionske baštine. U Društvu hrvatskih književnika (DHK) održan je i tradicionalni književni susret Lirika Velikog petka.

Prigoda je to u kojoj se prisjećamo nekih od najboljih stihova hrvatskih književnika kojima su pasionske teme nepresušno vrelo nadahnuća. Kao i u glazbenoj i likovnoj umjetnosti, Kristova muka, smrt na križu i uskrsnuće trajno su nadahnuće i u književnosti.

Prema zamisli nekadašnjega predsjednika DHK-a akademika Ante Stamaća, recitalima i književnim susretima nazvanim Lirika Velikoga petka u sklopu Pasionske baštine 27. godinu u Društvu se promovirala literatura koja slijedi put križa.

Društvo hrvatskih književnika tu temu ne doživljava usko konfesionalno, već na predmetno-tematskoj razini kao područje nadahnuća,  kaže predsjednik DHK-a Đuro Vidmarović.

Lirika velikog petka poziva na mir, suživot, kontemplaciju, na suočavanje s problemima koje imamo s okolinom, ali i sa sobom. Nitko se ne veseli muci, ali muka je stepenica ka Uskrsu. Zato u muci Kristovoj mi osjećamo što osjeća svaki čovjek, ali se istodobno veselimo da on ustaje živ, istaknuo je predsjednik udruge Pasionska baština Jozo Čikeš.

Uz neke od najljepših stihova duhovne lirike - od Silvija Strahimira Kranjčevića do Anđelka Novakovića i Ante Stamaća, čule su se i pjesme književnice Enerike Bijač objavljene u najnovijoj zbirci Za Križem - molitve za Luku.