Zagrebačko Trnje – nekada periferija, danas centar

Izložba 'Trnje - prostor i ljudi' otvorena u Muzeju grada Zagreba nastavak je uspješnoga projekta 'Zagrebački kvartovi'. Želja je ispričati tople kvartovske priče spajajući pogled izvana  s osobnim iskustvima žitelja.

Nekad periferija, a na početku 21. stoljeća širi centar grada, Trnje je doživjelo goleme promjene. Izložba prati pojavu trnjanskog prostora na rubnim dijelovima karata Zagreba u 19. stoljeću, izgradnju radničkih naselja između dvaju svjetskih ratova te razdoblje intenzivne modernizacije.

Istražujemo te kvartove na način da pregledavamo stare novine i arhive, ali sastavni dio izložbi su, zapravo, stanovnici – njihove fotografije iz obiteljskih albuma i njihove priče,  kaže autor i voditelj projekta 'Zagrebački kvartovi' Kristian Strukić.

Trnje je kroz vizije i djelomičnu realizaciju ideje novog centra grada od jednog rubnog, seoskog, radničkog prostora preraslo u to što je danas,  ističe autor koncepcije izložbe Goran Arčabić.

Trnje čine Cvjetno naselje, Vrbik, Martinovka, Staro Trnje, Kruge, Savica, Sigečica i Kanal. Urbanizam, arhitektura, modernizacija te društveni život i svakodnevica u povijesnom pregledu zastupljeni su u šest tema.

Izložba ostaje otvorena do 24. lipnja.