Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova u Zadru

Od 24. do 27. svibnja ove godine održat će se 11. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova u Zadru. Četrnaest prijavljenih zborova prošlo je selekciju Programskog povjerenstva.

Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova manifestacija je koja je izrasla iz dugogodišnje tradicije zborskog pjevanja u gradu Zadru te u kontinuitetu bienalno održava od 1997.godine. 

Na natjecanju sudjeluju amaterski pjevački zborovi iz raznih dijelova Europe i svijeta, koji svojim nastupima u natjecateljskom dijelu te neformalnim nastupima na gradskim trgovima, oživljavaju i obogaćuju glazbenu i kulturnu ponudu grada Zadra.

Ove godine natjecanje će se održati od 24. do 27. svibnja u Koncertnoj dvorani braće Bersa u novoobnovljenoj Kneževoj palači i HNK- u Zadar. 

Zborovi će se natjecati u dvije kategorije: mješovitoj te muškoj ili ženskoj. Nagrada za prvo mjesto, kao i uvijek do sada bit će Zlatni križić opatice Čike, za drugo Srebrni križić opatice Čike, a za treće Brončani križić opatice Čike, a tome tko ga će ih osvojiti odlučivat će članovi Prosudbenog povjerenstva: Jasenka Ostojić, Davor Bobić, Christian Balandras, Damijan Močnik i Zapro Zaprov

Za 11. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova pristiglo je 14 prijava. Selekciju programskog povjerenstva prošli su svi prijavljeni zborovi koji će u Zadar doći iz Slovenije, Češke, Litve, Švedske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. 

Natjecanje će započeti svečanim koncertom u Katedrali Sv. Stošije u četvrtak 24. svibnja 2018. Nastupit će zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika.