Kamere HRT-a prve snimile umjetnine vrijedne milijardu kuna

Uz jake mjere osiguranja u Zagreb je, iz jednog od najvećih muzeja na svijetu, Ermitaža iz Sankt Peterburga, stiglo više od tisuću umjetnina. U Klovićevim dvorima priprema se grandiozna izložba 'Katarina Velika - carica svih Rusa'. Neke od umjetnina raspakirane su upravo pred našom kamerom.

Nakon tisuće kilometara, evo ih ovdje. Pred kamerom HRT-a, prije nego što ih vidi publika u Klovićevim dvorima, bljesnuli su dragocjeni predmeti za izložbu, vrijednu više od milijardu kuna.

S obzirom da se radi o izuzetno vrijednoj izložbi, kolekciji bitnoj za svjetsku kulturu, a ne samo rusku, tu su i izuzetne mjere opreza - od cestovnog prijevoza u tri konvoja koja su putovala u različita vremena pod oružanom pratnjom, istaknuo je ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić.

Zlato i srebro, dragulji, skupocjena odjeća, umjetnička djela velikih majstora i još mnogo toga - ispričat će nevjerojatnu priču o jednoj od najmoćnijih žena u povijesti, koja je Rusijom vladala u drugoj polovini 18. stoljeća.

Nijedan predmet ne dotiče se bez rukavica. Iz kutije će u specijalne staklene vitrine u koje je ugrađen alarm, pod strogom pratnjom ruskih kustosa iz Ermitaža.

Većina od pristiglih umjetnina, uz to što su skupocjene, rijetko izlaze iz Emitraža. Neprocjenjiv je to dar Sankt Peterburga Zagrebu za polustoljetno prijateljstvo.