Oproštaj od Vanište u kultnoj galeriji 'Šira'

Mnogi poštovatelji hrvatskog slikara, grafičara, pisca, akademika Josipa Vanište oprostili se od njega - prema umjetnikovoj želji - skromno, bez pompoznih govora i pretjerane hvale u zagrebačkoj galeriji 'Šira'.

Za obilježavanje svojeg odlaska s ovoga svijeta, Josip Vaništa odabrao je upravo povijesni Salon, danas galeriju 'Šira', vrativši se simbolično u prostor u kojemu su izlagali 60-ih godina prošlog stoljeća avangardni umjetnici grupe Gorgona.

Njegovu posljednju želju, a to je da izložba  In memoriam ne okuplja njegove radove, nego samo nekoliko misli i predmeta, u djelo je proveo njegov prijatelj i kolekcionar Marinko Sudac, koji, u skladu s umjetnikovom željom, nije o njemu govorio. Učinio je to akademik Tonko Maroević.
Tu su bile epohalne izložbe gdje je taj avangardizam doista djelovao, a u kojem je Vaništa bio duhovni vođa. Zato na ovoj izložbi nisu likovna djela nego samo misli - ono što je vodilo tog čovjeka koji je na neki način bio u otporu prema oficijelnosti, prema tradiciji, premda je - s druge - strane bio uronjen u duboku tradiciju družeći se s velikanima kulture,  rekao je akademik Maroević.

U zagrebačko predvečerje, mala kultna galerija 'Šira' bila je premalena da primi sve poštovatelje, prijatelje i kolege jednog od najvećih hrvatskih slikara 20. stoljeća. Josip Vaništa, prema svojoj je oporučnoj želji pokopan u Odri pokraj Zagreba, uz prvu suprugu Roszu - skromno, bez govora i obreda, u krugu obitelji i nekoliko najbližih prijatelja.