Kako nastaju koprivničke 'Pisanice od srca'

Zlatko Štrfiček i desetak njegovih kolega, slikara naive iz Podravine, znaju kako će provesti početak proljeća. Pred njih stižu veliki jajoliki oblici, a njihova je zadaća preobraziti ih u šarene i vesele pisanice. 

Sa Zlatkom je u stvaralačkom zamahu i Stjepan Pongrac. I on od prvoga dana sudjeluje u projektu pod nazivom pisanice od srca kojim se Koprivničko-križevačka županija predstavlja svijetu.

Ove je godine goleme pisanice oslikavalo osam slikara. Za oslikavanje jedne pisanice dvojica slikara trebaju marljivo raditi pet dana. Prije nego li otputuju, i to mahom u inozemstvo, pisanice od srca izložene su na glavnome koprivničkom trgu. 

Prije 11 godina taj je projekt počeo u Hlebinama, kolijevci naivne umjetnosti. Prva je pisanica bila drvena, ali se pokazalo da su ove od poliestera izdržljivije i dugotrajnije. Ideja da se na novi način prepoznatljiva podravska naivna umjetnost predstavi svijetu svake godine dobiva sve veću potporu.

Nema sumnje da velike pisanice od srca, oslikane toplim i dragim podravskim motivima, usrećuju sve. Posebice razgale srca Hrvata koji žive izvan domovine, u mnogobrojnim mjestima gdje su pisanice izložene. U maniri naive idilični prizori uglavnom seoskog života bude nostalgiju, pozivaju na zajedništvo i donose domaći ugođaj uskrsnih blagdana.