Starije osobe u objektivu Marine Paulenke

Kako osobe starije životne dobi uz pomoć umjetnosti vratiti u središte pozornosti? Odgovor je ponudila fotografkinja Martina Paulenka zagrebačkom izložbom, simbolično nazvanom 'Od 9 do 12'.

Paulenka je tijekom jednogodišnjeg terenskog rada u Domu za starije osobe Trešnjevka preispitivala institucionalno stanovanje starijih u vremenu intenzivnih transformacija socijalne države.

U zadnjoj fazi projekta su me pustili u svoje sobe, izgradili smo neki odnos i povjerenje. Ja sam njih portretirala sa starinskom tehničkom kamerom i stvorio se taj neki odnos - ja sam kroz njihove oči gledala u svoju budućnost, a oni svoju prošlost,  priča fotografkinja i autorica izložbe Marina Paulenka.

Atmosfera na otvorenju bila je prava kvartovska, prijateljska i nabijena emocijama. Veoma sam zadovoljna i sretna jer je ovo bila jedna jako lijepa večer gdje smo doživjeli mnogo pažnje i mogli smo iskazati i neka svoja mišljenja,  kaže umirovljenica i model Vera Petrović.

Važno je vidjeti što znači starost danas kad je ona unutar kapitalističkog krajolika izgurana iz medija i suvremene umjetnosti. Staro tijelo je na neki način zazor - postoji imperativ da smo stalno 'fit' i mladi,  napominje Ivana Hanaček iz kustoskog kolektiva BLOK.

Izložbu u Umjetničkom i društvenom prostoru Baza, otvorenom za produkciju suvremene umjetnosti, edukaciju i aktivizam, možete pogledati do 19. travnja.