Torresova gitara u rukama mladog umjetnika

Zlatko Josip Grgić mlad je, kažu kritičari, vrlo talentiran glazbenik čije se ime sve češće pojavljuje i na međunarodnoj gitarističkoj sceni. Svira specifičnom tehnikom, a među rijetkim je umjetnicima koji se mogu pohvaliti i Torresovom gitarom.

Ljubav prema gitari pojavila se još u ranom djetinjstvu, a prve koncerte održao je u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj. Oni koji su ga slušali kako svira tu gitaru iz 1890. godine kažu da je pred Zlatkom Josipom Grgićem velika glazbena budućnost.

Važno je da je to gitara Antonia de Torresa - to je temelj klasične gitare. Svira se tehnikom bez noktiju na crjevnatim žicama s puno boja, puno osjećaja,  objašnjava gitarist Zlatko Josip Grgić.

Izložba gitara Antonija de Torresa u Cremoni, kada se prošle godine obilježavalo 200 godina rođenja oca moderne klasične gitare, bila je i važan događaj u Zlatkovu životu. Pozvan je da s ostalim svjetskim virtuozima svira na svim izloženim gitarama.

Snimio je video za španjolsku i talijansku televiziju na kojem je bio u probranom društvu, a zagrebačkoj se publici predstavio nedavno, u zanimljivom prostoru Arheološkog muzeja. Htio sam publici pokazati jedan novi način sviranja, prezentaciju ove gitare Antonia de Torresa i svoje osjećajno sviranje,  napominje Grgić.

O ovom učeniku Srednje glazbene škole Vatroslav Lisinski i glazbenog razreda Primijenjene umjetnosti još će se govoriti jer je hrabro zakoračio među najbolje.