Djeca s Downovim sindromom

Prosječno jedno do 650 novorođene djece rodi se sa Downovim sindromom – genetskim poremećajem uzrokovanim prisutnošću jednog kromosoma viška.

Ivica Gregurić je iznimno vrijedan, odgovoran i posvećen poslu, kažu nam njegovi roditelji. Jako je samostalan, posao ga ispunjava, a ima već više od 20 godina radnog staža.

Kad sam ja pitao šefa kuhinje kako je s Ivicom, on je rekao da s njim ima manje problema, nego s drugima. On se ne skriva, ne telefonira na mobitel, ne ide na pušenje nigdje. Radi možda malo sporije, ali radi temeljito i radi čitav dan, ispričao je Ivićin tata Mate Gregurić.

U Hrvatskoj su tek 1,1 posto zaposlenih osobe s posebnim potrebama. Pitanje zapošljavanja konkretno osoba sa sindromom Down široj je javnosti privuklo pozornost nakon medijskog buma priče o Buba-bara. Buba-bar je zamišljen kao kafić u kojemu kavu i druga pića poslužuju osobe sa sindromom Down. Ideja je potekla od vinkovačke udruga Bubamara koja se želi borbiti protiv spomenutih poraznih statistika.

No, posljednjih 10-ak godina značile su revoluciju za obrazovanje osoba s poteškoćama. Pedagoški standard za osnovne i srednje škole im je omogućio pomoćnike u nastavi pa su i djeca sa sindromom Down uključena u redovni obrazovni sustav.

Djeca koja u kolektivu imaju djevojčicu ili dječaka sa sindromom Down su prema iskustvima naših sugovornika senzibilnija za drugačije potrebe. Razredni kolege su im uvijek spremni pomoći, a djeca sa Downom su motivirana za mnoge napretke.