Nezakonit obračun plaća liječnika – nove tužbe na pomolu

Liječnicima su se prije pet godina započele krivo obračunavati plaće, zbog čega su značajno zakinuti u primanjima. Riječ je o milijunskim iznosima i sve većem broju pokrenutih sudskih tužbi koje bi mogle skupo koštati bolnice i cjelokupni zdravstveni sustav.

Na godišnjoj razini, liječnici u Hrvatskoj u prosjeku odrade tri i pol milijuna prekovremenih sati, i to iz jednostavnog razloga – nema ih dovoljno.  Za taj isti prekovremeni rad, nisu adekvatno plaćeni. Od 2013., kada je uveden Centralni obračun plaća, utvrđeno je kako su im ti prekovremeni pogrešno obračunati. Zakinuti su za značajne iznose, stoga su odlučili pokrenuti sudske tužbe koje se iz dana u dan sve više gomilaju.

Prekovremeni rad se nije korektno obračunavao jer na njega nisu dodavani određeni dodaci. I onda kada bi se uvećao za jedan i pol puta, onda bi ispalo da je cijena prekovremenog rada nešto malo viša od cijene redovnog rada, a trebala bi biti pedeset posto viša, kaže doc.dr.sc. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Zbog toga je do sada već podignuto oko 2 000 sudskih tužbi. Procjene su da bi se ta brojka mogla samo povećavati. Liječnici će tako potražiti od države čak i do dvije milijarde kuna, što bi za zdravstveni sustav koji i sada grca u dugovima, moglo imati velike posljedice.

Da liječnicima nisu bili adekvatno obračunati prekovremeni sati potvrdilo je i vještačenje neovisnog financijskog stručnjaka. Hoće li se vlada i resorno ministarstvo te liječnici u tužbama uspjeti dogovoriti na obostranu korist, ostaje za vidjeti.