Tko su bili ti "strašni Hrvati"

Počinje sezona smjene straže Počasne satnije Kravat pukovnije u Zagrebu, koja će se sve do Dana kravate 18.10. održavati svakim vikendom.

Kao znanstvena potka svemu tome u ponedjeljak i utorak 9. i 10.4. održava se međunarodna znanstvena konferencija i dvije izložbe u povodu 400. obljetnice početka Tridesetogodišnjeg rata 1618. u kojem se kravata pojavljuje na hrvatskim vojnicima i od tada širi svijetom.

Cilj izložbe je u godini komemoracije 400 obljetnice početka Tridesetogodišnjeg rata pokazati kakvu su ulogu imale hrvatske jedinice u tom za europski kontinent izrazito bitnom ratnom sukobu čijim je završetkom uspostavljen međunarodni poredak koji se održao se do početka 19. stoljeća, a u nekim segmentima i kasnije.

Na izložbi pod nazivom - Tko su bili ti „strašni Hrvati" - izložit će se reprezentativni izbor arhivskog, bibliotečnog i slikovnog gradiva o sudjelovanju hrvatskih jedinica u Tridesetogodišnjem ratu, pohranjenog u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, Metropolitanskoj knjižnici Zagrebačke nadbiskupije, Austrijskom državnom arhivu u Beču, Arhivu Republike Slovenije u Ljubljani, Vojnopovijesnom muzeju u Beču te Vojnom muzeju u Stockholmu.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić, Mislav Barić, kustos, autor prateće izložbe u Hrvatskom povijesnom muzeju, Damir Stanić, autor prateće izložbe u Hrvatskom državnom arhivu i dva vojnika Kravat pukovnije.