Sutra počinje 18. Naj naj festival

Sutra počinje 18. Naj naj festival. u organizaciji Gradskog kazališta Žar ptica. U pet festivalskih dana djeca Zagreba i svi koji proljetne školske praznike provode u glavnom gradu Hrvatske, moći će besplatno pogledati 9 najboljih dječjih predstava iz zemlje i 4 iz inozemstva.

Festival otvara predstava domaćina, Gradskog kazališta Žar ptica Durica - male ljubavi  u kojoj  je prvi put u tom kazalištu za djecu dramatiziran strip čiji je autor Ivica Bednajnec, a predstava tematizira prijateljstvo u dinamičnom stripovskom redateljskom  rukopisu.

Iz Osijeka dolazi predstava Bijeli jelen rađena po motivima istoimene bajke Vladimira Nazora, a nudi kazališno istraživanje životinjskog svijeta u šumi  koji kroz glavni lik djevojčice Anke postaje „metafora djetinstva".

Pozorište Boško Buha iz Beograda predstavlja se klasičnim naslovom za djecu, Pepeljugom koja u redateljskoj interpretaciji teatralizira Zlo kao karikaturu pa djeluje kao potpuna suprotnost Dobru u liku Pepeljuge tako da se mala publika lako identificira s porukom koju nosi ova predstava.

Koprodukcija Kazališne družine Pinklec iz Čakovca i LOFT-a zove se S razlogom a problematizira život kao put  koji se sastoji od patnje, prepreka, izazova i ljubavi.  Inovativna predstava obogaćena onomatopejskim dijalogom i jakom vizualnošću.

Također u produkciji Kazališne družine Pinklec gledamo predstavu Preko sedam mora, preko sedam gora poznatog dramaturško - redateljskog tandema Jelene Kovačić i Anice Tomić, a tema je aktualna i bolna govoreći o prekinutim  životima djece u recentnoj migrantskoj krizi.

Gradsko kazalište Trešnja predstavlja se predstavom Zora riđokosa, čija tema  otvara gorući problem socijalne nejednakosti koji se zrcali u problematičnim sudbinama napuštene djece.

U koprodukciji sisačkog Doma kulture Kristalna točka vedrine i karlovačkog Zorin doma gledamo predstavu Tko nema u vugla, googla, urbanu ljubavnu komediju za mlade u kojoj pobjeđuje knjiga ili Internet ili nešto treće? Zaključite sami

Predstava Pinokio Roseland Musical kazališta iz Barcelone donosi nam Pinokija 21. stoljeća inspiriranog Goldonijevom pričom koja je nastala prije gotovo dva stoljeća. Predstava je rađena u žanru spektakla, kombinirajući ples, glazbu, vizualnu umjetnost i nove tehnologije te stvarajući jedan začudan svijet  blizak današnjem vremenu.

Državno kazalište za djecu iz Sankt Peterburga (Theatre at Narva gates) predstavlja se predstavom Kantervilski duh u kojoj se jedna američka obitelj, smještena u starom  engleskom dvorcu, bori se s duhom. Bizarni, multimedijalni teatar sjena u kreativnom je odnosu s realističkom atmosferom engleskog podneblja.

Druga strana predstava na Festivalu je Čamac i mjesec  teatra La Baracca-Testoni Ragazzi namijenjena najmlađima. Jednostavne riječi i radnje u interpretaciji mlade glumice stvaraju predodžbu svijeta sačinjenu  od svjetla, zvuka i pokreta.

U produkciji Zagrebačkog kazališta mladih gledamo Alisu u zemlji čudesa, poznati naslov ispričan na vizualno, glazbeno i likovno atraktivan način na temu odrastanja.

U koprodukciji Kazališta Virovitica i zadarskog Kazališta lutaka vidjet ćete predstavu Nevidljiva koja na komičan i šarmantan način govori o generacijskom  nesporazumu u kojem su glavni protagonisti roditelji i djeca.

Kazalište Prijatelj dolazi na festival s predstavom Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan. Socijalna diskriminacija česta je pojava u današnjem surovom kapitalističkom društvu pa ova predstava ima potrebu progovoriti o pravim vrijednostima kao što je prijateljstvo i ljubav te ih afirmirati kroz kazalište.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o festivalu su govorili: Željka Turčinović, dramaturginja, selektorica Naj, naj, naj festivala, Drago Utješanović, direktor Naj, naj, naj festivala i Ana Marija Vrdoljak, glumica u predstavi Durica-Male ljubavi.