Na tržištu sve više kopija parfema - kako ih prepoznati?

Kopije poznatih marki svuda su oko nas, u trgovinama, na štandovima, na internetu. Žalite nam se da parfemi kupljeni kod ovlaštenih distributera ne mirišu kao uzorci, odnosno da im se brzo gubi miris. Skupo plaćena kopija ne samo da će vas uzrujati nego može i loše utjecati na zdravlje.

Dan bez kapljice parfema za Zlatka Ilića je nezamisliv. Ovaj omiljeni parfem ima istu cijenu i kod nas i u drugim članicama Unije - ali zato, kaže, ne miriše jednako. Naš sugovornik sumnja da mu je u drogeriji prodana kopija parfema. Mirisnoj bočici ne može odoljeti ni supruga gospodina Ilića. Sumnjaju da je i njezin parfem kopija.

U Mulleru, gdje su parfemi kupljeni, kažu da proizvode kupuju od licenciranih distributera i svaku sumnju u kvalitetu ili originalnost proizvoda prosljeđuju distributeru od kojeg je roba nabavljena.

Zlatko Ilić parfem je predao u Muller i on je poslan na analizu. Rezultati će se znati za desetak dana. Iz udruge za zaštitu potrošača poručuju da prema članku 410 Zakona o obveznim odnosima, ako kupac nije zadovoljan odgovorom trgovca slučaj bi trebao prijaviti tržišnim inspektorima koji bi trebali naručiti vještačenje.

Od pakiranja bočice, pa do čepa, svaki detalj originalnog parfema pomno je  osmišljen. Međutim, ako temeljito pregledate lažni parfem, naći ćete mnogo nedostataka.

Sastojci mirisa iz bočice među prvih su deset na ljestvici alargena. Istraživanja pokazuju da su za mučnine i migrene odgovorne krivotvorene mirisne molekule. Najopasniji su konzervansi odnosno naftni derivati koji se upotrebljavaju da bi miris dulje trajao. Nerijetko sadržavaju i olovo, aluminij, živu i bakterije. Nuspojave su velike. Od respiratornog sustava najgori su asmatični napadaji, a kod kožnih alergija kontaktni alergijski dermatitisi koji se očituju svrbežom i crvenilom kože.
Kozmetika se u posljednje vrijeme sve češće krivotvori. Kako i ne bi kad zanimanje kupaca za parfemima, dezodoransima i šminkom, raste. Uz to analize su skupe pa često kupci odustaju od  dokazivanja lažnih proizvoda. Stručnjaci upozoravaju da pri upotrebi kozmetnike trebamo biti racionalni.

Ulaskom u EU kontrola robe s europskog tržišta nije obvezna a to dijelu trgovaca i kupaca predstavlja problem. Stoga su češće kontrole nužne jer je lažne kozmetike na tržištu sve više. A ona uzrokuje nuspojave koje mogu biti opasne za zdravlje.