U Gredi Sunjskoj sutra počinje Hrvatski festival žganaca

U malom selu Gredi Sunjskoj u općini Sunja sutra će se održati Hrvatski festival žganaca u organizaciji KUD-a „Seljačka sloga" Greda Sunjska. Jedinstvena je to manifestacija u Hrvatskoj ali i šire i svake godine privuče sve veći broj posjetitelja.

Festival je zamišljen na način da se organizira 10 ekipa koje kuhaju žgance sa raznim prilozima - odlična prilika da to jelo naših starih otrgnemo od zaborava ali ujedno i da na jednom mjestu imamo priliku vidjeti kako su se žganci radili i u drugim krajevima Hrvatske, ovisno o gostima koji kuhaju.

Svake godine festival nudi bogat kulturno - umjetnički, glazbeni i gastroprogram. Ove godine po prvi puta u sklopu Festivala žganaca se organizira Predsmotra za Županijsku smotru izvornog folklora Sisačko-moslavačke županije u Martinskoj Vesi koju će pratiti i ocjenjivati stručni žiri.

U sklopu Festivala žganaca svake se godine iskušavaju brojni zanimljivi recepti kao prilozi uz žgance od žutog i bijelog brašna - čak preko trideset vrsta. Od domaćih suhomesnatih proizvoda, kiselo zelje, vrhnje, špek, suhi šaran, hladni grah, vrganji, pečeni poriluk, domaće mlijeko, krvavice i brojne druge kombinacije koje idu uz žgance. Naravno - svaka ekipa se potrudi maksimalno pa osim žganaca i priloga koje su pripremili, na stolovima se mogu vidjeti i domaći ručni rad kao i mnoštvo slanih i slatkih autohtonih jela za degustaciju  - salenjaci, gibanice, orehnjače, makovnjače, domaći sir i vrhnje, domaći kukuruzni kruh i slično.

Za vrijeme trajanja Festivala posjetitelji mogu razgledati autohtone posavske čardake kojima Greda obiluje, ali mogu organizirano posjetiti i etno zbirku Mije Tomaca poseban ponos ovog kraja.