Kako biti siguran na javnim površinama u gradu

Ponukani čestim napadima na građane, posebno starije životne dobi i u želji da ih se poduči kako da se obrane od napadača, u Čakovcu je organizirano edukacijsko predavanje "Kako biti siguran na javnim površinama u gradu".

Prema statistici, najčešće žrtve su žene, a najčešći napadači muškarci. Važno je i kakav potencijalna žrtva ima stav jer će napadač prije napasti osobu koja djeluje krhko i bez samopouzdanja. Stoga su osobe starije životne dobi najugroženiji.

Potrebna je edukacija jer ima puno napada na starije osobe i edukacijama ukazujemo ljudima kako se obraniti ako dođe do napada i koje su preventivne mjere koje mogu poslužiti da opće do napada ne dođe, objašnjava Ante Goleš, interventni policajac, predsjednik udruge Samoobrana Međimurje.

Poput zatvaranja torbica, kupovanja jačih lokota za bicikle, zaključavanja kuće.

Jedna od preporuka je i da se starije osobe ne kreću u večernjim satima na osamljenim i neosvjetljenim mjestima. Mnoge je iznenadilo da se u obrani mogu poslužiti onim što im se često nađe pri ruci - kišobranom, štapom za hodanje, ključevima pa čak i mobitelom. Pritom se uvijek moraju braniti tako da dodatno ne ugrožavaju svoj život.