Osmi festival Mire Gavrana u Pragu

Osmi međunarodni kazališni festival GavranFest na kojem se igraju predstave nastale prema dramama i komedijama našeg književnika Mire Gavrana od 5. do 9. travnja u Pragu će okupiti kazališta iz Češke, Njemačke, Slovačke i Hrvatske.

Osim kazališnih predstava bit će priređena i promocija kazališnih knjiga Mire Gavrana na češkom i njemačkom jeziku, a održat će se i međunarodni okrugli stol o Gavranovom književnom djelu na kojem će govoriti redatelji, teatrolozi, glumci, producenti i prevoditelji koji su se u svome radu susretali s Gavranovim kazališnim tekstovima.

Organizatori festivala su Udruga LASTAVICA, Kazalište Studio DVA i Kazalište NA PRADLE iz Praga. Direktor festivala je Nenad Bojić. Selektor i producent festivala je František Karoch, koji je za ovogodišnji festival odabrao sedam predstava.

Festival je pokrenut 2003. godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnavi u Slovačkoj, gdje je djelovao do godine 2009. i imao četiri izdanja. Potom se 2013. godine održao u Teatru LUDOWY u Krakovu u Poljskoj, a od 2016. djeluje u Pragu u Češkoj.

Gavran je jedan od rijetkih živućih pisaca u svijetu koji ima kazališni festival njemu posvećen, a koji djeluje kontinuirano izvan njegove domovine. Idejni začetnici i pokretači GavranFesta bili su Emil Nedielka, ravnatelj kazališta Jana Palarika iz Trnave, i Michal Babiak, kazališni redatelj i sveučilišni profesor iz Bratislave.

Kazališni tekstovi Mire Gavrana imali su do sada preko 300 premijernih izvedbi diljem svijeta, a do sada ih je vidjelo više od tri milijuna gledatelja. Gavranova djela su do sada prevedena na čak četrdeset jezika.

RASPORED:
5. 4. 2018. „Ljubavi Georgea Washingota“, Produkcija GavranFesta, Prag, Češka
6. 4. 2018. „Lutka“, Sensemble Theater, Augsburg, Njemačka
7. 4. 2018. „Zaboravi Hollywood“, Teatar GAVRAN, Zagreb, Hrvatska
7. 4. 2018. „Zabranjeno smijanje“, Divadlo DIALOG, Plzenj, Češka
8. 4. 2018. „Doktor od životinjica“, Teatar GAVRAN, Zagreb, Hrvatska
8. 4. 2018. „Traži se novi suprug“, Divadlo GEDUR, Bratislava, Slovačka
9. 4. 2018. „Sve o muškarcima“, Divadlo Studio DVA, Prag, Češka