Glazba i ples za 100. godišnjicu smrti Debussyja

Projekt Impresionizam u glazbi u okviru Tjedna glazbe već godinama svakog proljeća priprema Hrvatska glazbena mladež.

Ove se godine u realizaciju uključila i Škola suvremenog plesa Ana Maletić pa će kroz dvoranu Lisinski, plešući na glazbu Debussyja proći dvije stotine mladih plesača.

Tjedan glazbe za mlade Hrvatske glazbene mladeži ove je godine posvećen impresionizmu - stilskom razdoblju s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

U glazbi je glavni predstavnik impresionizma bio francuski skladatelj Claude Debussy koji je preminuo u Parizu 25. ožujka 1918. godine. Ove se godine tako obilježava 100. obljetnica smrti glazbenika koji je svojim stvaralaštvom obilježio cijelo jedno razdoblje.

U utorak, 10. travnja će u zagrebačkoj dvorani Lisinski nastupiti Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Tončija Bilića, te uz solistički doprinos pijanista Berislava Arlavija i plesni nastup polaznika Škole suvremenog plesa Ane Maletić.

Kao grafičko rješenje Tjedna glazbe za mlade odabran je rad učenice zadarske Gimnazije Jurja Barakocića Laure Miletić, koji je bio najuspješnije likovno ostvarenje na natječaju HGM-a Radost slikanja uz glazbu.