12. travnja 1959. - Zaplovio prvi trajekt na Jadranu

U nedjelju 12. travnja 1959. iz Šila na Krku prema Crikvenici s uzvanicima, jednim autobusom, tri automobila i nekoliko motocikala, zaplovila je „Bodulka“, prvi trajekt na Jadranu.

Plovidba drvenom „Bodulkom“ trajala je ugodnih dvadesetak minuta, a stanovništvu otoka Krka omogućila je lakši i brži prijevoz ljudi, robe i automobila. Prije toga otoke su s kopnom povezivali spori parobrodi.
Nakon Drugog svjetskog rata, u siječnju 1947., osnovano je pomorsko poduzeće Jadrolinija, kojemu je dodijeljen 41 brod koji je valjalo obnoviti. Jadrolinija je s vremenom zastarjele parobrode s pogonom na ugljen zamijenila onima na naftu. Ipak, njihov nedostatak bio je što su bili namijenjeni isključivo za prijevoz putnika. Tu su priliku iskoristila lokalna brodarska poduzeća koja su prevozila i putnike i teret.

Nakon završetka dijela Jadranske magistrale od Rijeke do Zadra 1959. pokazala se potreba za trajektima za prijevoz automobila. Tako je Kvarnerska plovidba iz Rijeke kupila desantni brod Jugoslavenske ratne mornarice, izgrađen 1952. u šibenskom brodogradilištu, te ga prenamijenila u trajekt. Prvi trajekt „Bodulka“ mogao je prevesti 12 automobila ili 130 putnika brzinom od 5 čvorova. Druga trajektna linija otvorena je između Rapca i Cresa, a zatim su uspostavljene linije Korčula – Orebić i Jablanac – Rab. „Bodulka“ je 1979. po drugi put prenamijenjena te postaje “Rovinjka” i služi za prijevoz putnika i opskrbu turističkih objekata na Crvenom otoku. Nakon što je otpisana, potonula je 2009. na mrtvom vezu u rovinjskoj luci.