Zašto je Tolstojevo Uskrsnuće i danas aktualno

Svi znaju za nezaboravne Tolstojeve heroine, Anu Karenjinu iz istoimena romana ili za Natašu Rostovu iz Rata i mira. No, znate li da je upravo glavna junakinja romana Uskrsnuće, Katjuša Maslova, nepravedno zanemaren Tolstojev lik, jedna od najpotpunijih junakinja ruske književnosti uopće?

Također, u usporedbi s Ratom i mirom ili Anom Karenjinom, Uskrsnuće je Tolstojev roman koji je pao u zaborav, a u njegovo doba bio mu je najuspješniji i najprodavaniji. Istodobno je zbog njega isključen iz Ruske pravoslavne Crkve.

Zašto je bio revolucionaran? Je li danas aktualniji nego ikad? Kakve veze ima s kršćanskom sektom Duhoboraca? I kako ga je jedino njegova golema slava spasila da ne završi u zatvoru zbog žestokih kritika carske Rusije? - o tome smo u emisiji Što je klasik? razgovarali s rusisticom Danijelom Lugarić Vukas.

Emisiju Što je klasik?, koju emitiramo svaki drugi utorak na HRT3, možete pratiti na usluzi HRTi te na Facebooku, a ekranizaciju romana Uskrsnuće, koju prikazujemo u sklopu velikog Ciklusa filmova braće Taviani pogledajte u četvrtak, 5. travnja, na HRT3 od 22.45h.

Film je dobitnik nagrade Golden St. George na 24. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu. U drami snimljenoj prema romanu 'Uskrsnuće' Lava Nikolajeviča Tolstoja glume Stefania Rocca, Timothy Peach, Marie Baumer i drugi. Scenarij i režiju potpisuju Paolo i Vittorio Taviani.