Koncertom za pamćenje proslavio 20 godina s Jazz orkestrom HRT-a

Koncertom u sklopu Jazz ciklusa u dvorani Gorgona u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti trubač Antonio Geček proslavio je 20 godina djelovanja u Jazz orkestru Hrvatske radio televizije.

Antonio Geček je prvi trubač u Jazz orkestru HRT-a u kojem je počeo svirati čim je došao u Zagreb završiti svoje klasično glazbeno obrazovanje. Trubu je na Muzičkoj akademiji diplomirao 2002. u klasi profesora Stanka Selaka, ali mu angažman u Jazz orkestru HRT-a odredio glazbenu sudbinu. Logičan korak u izobrazbi bilo je pohađanje Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, pod vodstvom Boška Petrovića, te djelovanje u HGM Jazz orkestru Zagreb pod vodstvom Sigija Feigla, što mu je pomoglo u novom poimanju orkestralnog jazza i donijelo veliko iskustvo, posebice u suradnjama sa svjetskim zvijezdama jazza koje su gostovale uz taj Orkestar, kao i uz Jazz orkestar HRT-a.


                                      Antonio Geček s Jazz orkestrom HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)
    
Svirajući u Jazz orkestru HRT-a pod vodstvom tadašnjeg šefa dirigenta Silvija Glojnarića uz kolege trubače otkrio je svijet jazza i kada je tih 1990-ih učinio prve korake kao profesionalni glazbenik, hrvatska se glazbena scena uvelike promijenila. Izniman trubač svoj jedinstveni zvuk podario je stotinama snimki zavidnoga stilskog raspona: od jazza do popa, od rocka do funka i etno glazbe. Mogli bismo nabrajati brojne nagrade i priznanja koje je stekao tijekom godina, no dovoljno je reći da je uvijek prvi trubački odabir naših producenata ili skladatelja. Surađivao je tako na koncertima i albumima s poznatim imenima hrvatske estrade kao što su Nina Badrić, Toni Cetinski, Jacques Houdek, Massimo, Marko Tolja, Vanna, Oliver Dragojević, Toše Proeski, Gibonni, Tedi Spalato i mnogi drugi. Uz to, tijekom posljednjih nekoliko godina, često gostuje u uglednim europskim orkestrima.

Antonio je program za slavljenički koncert osmislio prema svojim afinitetima, pa su se na njemu našle skladbe koje je svirao u raznim prigodama i s raznim orkestrima, ali i neke koje nikad nije svirao, a to je žarko želio. U prvom djelu na programu su bili poznati jazz standardi kojima je odao počast svojim jazz uzorima. Koncert je otvorio s Melancholy Rhapsody, R. Heindorfa i S. Cahna u aranžmanu Silvija Glojnarića. Slijedili su jazz standardi Tutti for Cootie, D. Ellingtona i Stardust H. Carmichaela – M. Råberga u kojima je Geček pokazao svoje sviračko umijeće baš kao i orkestar pod vodstvom Andreasa Marinella.

Gosti koncerta Ivana Rushaidat i Marko Tolja otpjevali su po jednu skladbu u svakom dijelu koncerta. U prvom djelu Ivana je izvela And the Angels Sing,  Z. Elmana – D. Wolpea, a u drugom djelu legendarnu Goldfinger,  J. Barrya – J. Riisa kojom je ionako sjajnu atmosferu u Gorgoni zagrijala za koji stupanj više. Marko Tolja svojim je izvedbama All of Me,  G. Marksa/S. Simona – B. Byersa i Let the Good Times Roll,  S. Thearda/F. Moorea u aranžmanu Antonija Gečeka, pokazao zašto je zajednički  album Stavi pravu stvar  bio nominiran za Porina. Marko je svojem prijatelju Geču čestitao i zahvalio na pozivu naglasivši pri tome da je Geček ne samo super trubač nego i još bolji lik.


                                             Marko Tolja i Antonio Geček (Foto: Marija Štilinović/HRT)


Posjetitelji Gorgene mogli su čuti i dvije nove skladbe napisane baš za ovu prigodu. Prvu El señor ruiseñor je za svojeg kolegu i Jazz orkestar napisao Miron Hauser, a drugom Just Forget About It,  u aranžmanu Andreasa Marinella, Antonijo Geček predstavio se i kao skladatelj. Vatromet dobre glazbe obogatio je Geček i svojim pjevačkim umijećem koje je publika dostojno nagradila dugim i toplim pljeskom.

Izravni prijenos koncerta mogao se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HTV – HR3), a putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi može poslušati do 6. travnja.