Punoljetnost Naj, naj, naj festivala

U Zagrebu je otvoren 18. Naj, naj, naj festival - na repertoaru je 14 predstava, od čega 4 gostujuće iz Rusije, Španjolske, Italije i Srbije. Sve su besplatne, i to u vrijeme proljetnih praznika - kako bi najmlađa publika provela slobodno vrijeme u kazalištu.

Više od 70 tisuća posjetitelja - i 250 predstava iza Naj, naj, naj festivala je koji ove godine postaje punoljetan. Ja sam počeo ovaj Festival pratiti prije 18 godina - kao mladi glumac, a evo sad sam tu kao mladi ravnatelj - samo treba mijenjati zanimanja da bi čovjek ostao mlad,  kaže ravnatelj GK Žar ptica Drago Utješanović.

Festival je ustrojila dugogodišnja ravnateljica kazališta Žar ptica Marija Sekelez koja se ove godine nalazi u ulozi članice žirija. Jako sam sretna zbog toga zato što sada s jedne druge pozicije pratim sve predstave, a izbornica je ove godine napravila sjajan posao,  ističe Sekelez.

Kako je festival natjecateljskog i nelutkarskog karaktera, selekcija je bila teška. Ove godine za razliku od prethodnih bila je puno veća inozemna ponuda - 50-ak predstava koje sam gledala na DVD-u - ali moram reći da je domaća ponuda puno bolja,  napominje selektorica festivalskog programa Željka Turčinović.

Od 13 u natjecateljskom programu, 4 su gostujuće predstave: iz Italije, Rusije, Španjolske i Srbije. Mi smo upravo osvojili 7 nagrada na Danima komedije u Jagodini, a ovdje smo došli s Pepeljugom koju je po mojem tekstu režirala Iva Miloševićrekao je direktor kazališta 'Boško Buha' Igor Bojović.

Festival je otvorila predstava domaćina Durica - male ljubavi - prvi dramatizirani stripovski predložak u Žar ptici, a slijede predstave iz Osijeka, Siska, Čakovca, Virovitice i Zagreba.

Najbolji će biti nagrađeni 8. travnja nakon 5 festivalskih dana u 10 kategorija Zlatnom Žar pticom.