Najavljen program trećega festivala Design District Zagreb

Treće izdanje interdisciplinarnog multimedijalnog festivala Design District Zagreb (DDZ) ove će se godine održati od 14. do 17. lipnja.

Manifestacija u tzv. zagrebačkoj 'zoni Martićeva' donosi bogat program izložbi, instalacija i intervencija u javnom prostoru, uz stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, te mnoge radionice, razgovore i okrugle stolove, kao i sajam knjiga, te književne i glazbene večeri.

Kako se ističe u najavi, festivalski sadržaj, koji uobičajeno bilježi oko 30 tisuća posjetitelja, suradnju s oko 80 lokalnih partnera i održava program na gotovo stotinu mikrolokacija, i ove će godine afirmirati neiskorištene prostore na području zagrebačke donjogradske četvrti čija je žila kucavica Martićeva ulica.

Program festivala Design District Zagreb određen je tako da ne slavi kreativnost kao izoliranu kategoriju svojstvenu isključivo umjetnicima, već da ju potiče među stanovnicima četvrti i brojnim posjetiteljima svih dobnih skupina, stoji u najavi.

Festival u okvirima potrebnog, lijepog i korisnog, umjesto ekskluzivnog, sve aktere povezuje u ravnopravno promišljanje izgradnje javnog prostora. Stvaralački duh potaknut projektom cilja na postupne i racionalne, ali sigurne promjene koje Zagreb dugoročno mogu preobraziti u predvodnika održivog pristupa kulturi,  istaknula je kreativna direktorica festivala Ira Payer.

Posve se prirodno, stoga, nametnula tema Lokalni putovi kao središnji izložbeni, predavački i izvedbeni program festivala, koji će se odvijati u prostorima napuštene Vojne bolnice u Vlaškoj ulici.

U suradnji s Danima hrvatskog filma, u bivšoj Vojnoj bolnici održat će se Filmska dvorišta. Književni klub Booksa će se kao snažan partner festivala pobrinuti za publiku koja cijeni dobru književnost i glazbu svojim sad već etabliranim i iznimno posjećenim programom Booksa u parku.

Nastavlja se suradnja s udrugom Fab Lab koja na DDZ-u redovito održava radionicu digitalne fabrikacije za građane. Kao doprinos lokalnom razvoju, nastavlja se i skup radionica i razgovora Urbanističko sučelje, tijekom kojih se uočavaju akutne potrebe lokalnog stanovništva s namjerom da ih se uključi u osmišljavanje što boljeg korištenja kvartovske infrastrukture.

Program festivala bit će definiran do konca svibnja, nakon selekcije prijavljenih projekata temeljem upravo objavljenog Javnog poziva za sudjelovanje u programu, i reflektirat će raznolika shvaćanja o tome što sve dizajn može biti i kako može progresivno utjecati na kompleksne i slojevite društvene odnose, na primjeru ove odabrane i progresivne urbane zajednice.

Javni poziv za prijavu projekata u središnji program Lokalni putovi otvoren je do 4. svibnja, a namijenjen je dizajnerima, arhitektima, likovnim umjetnicima i drugim stvarateljima, neovisno o njihovoj dobi, profesionalnom statusu ili državljanstvu. Poziv je otvoren za fizičke i pravne osobe, nezavisne autore/ice i autorske grupe, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke.

Organizatori festivala su dizajnerski kolektiv Superstudio i udruga Dizajn centar Zagreb, a podržavaju ga Turistička zajednica grada Zagreba, Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH. Festival možete pratiti i na Facebooku.