Odrastanja i rastanci studenata zagrebačke ADU

Predstavljamo dva Rana rada: kratkometražne igrane filmove nastale u produkciji Akademije dramske umjetnosti - Fabijan i Minute.

Fabijan je svojevrsni film o odrastanju, a bavi se kompleksnim odnosom majke i sina. Desetogodišnji Jan nije sretno dijete. U skromnom stanu živi s majkom narkomankom i alkoholičarkom koja ga zanemaruje. Društvo mu radi prijatelj Fabijan, ali stvar je u tome što Fabijana može vidjeti samo Jan.

Film je nastao kao završni projekt preddiplomskog studija Mateja Merlića, producenta filma, a premijerno je prikazan godine 2016. u programu Kockice Zagreb film festivala. Redatelj je Lovro Mrđen, dok su scenarij napisali Lovro Mrđen, Matej Merlić i Zvonimir Jurić. Snimatelj je Ante Cvitanović, montažerka Lana Horvatić, oblikovatelj zvuka Tihomir Vrbanec, a glazbu je skladao Matej Merlić. U filmu glume Filip Križan, Jadranka Đokić, Branimir Bobinac, Goran Bogdan i Damir Klemenić.
Kratki igrani film Minute djelo je redatelja i scenarista Ivana Stanića. Riječ je o filmskoj vježbi "rastanak", koja je obavezna vježba na drugoj godini studija filmske i TV režije. Minute, gotovo u realnom vremenu, prate mladi par - Marinu i Josipa, koje tek pet minuta dijeli od rezultata testiranja na trudnoću.

Producentica filma je Nina Vrdoljak, snimatelj Mihael Kovač, montažerka Nina Ugrinović, a u glavnim su ulogama Jelena Mesar i Frano Mašković.
Filmove pogledajte na usluzi HRTi u snimci emisije Rani radovi, koja nastaje u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.