Svjetski dan zdravlja: najmlađi u Zoološkom vrtu uče o zdravlju

Danas se u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježava Svjetski dan zdravlja. Taj se dan kojim se promiče bolja zdravstvena skrb za sve, ove godine održava pod geslom Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje. U Zoološkom vrtu naglasak će biti na zaštiti zdravlja kod najmlađih i njihovih roditelja.

Gradske ljekarne Zagreb predstavit će svoju javnozdravstvenu akciju Ljekarnik izvan ljekarne. Djecu će upoznavati sa zdravim načinom života te važnosti prevencije bolesti. Svim će zainteresiranima mjeriti tlak i određivati indeks tjelesne mase. Partneri akcije građanima će omogućiti i besplatno mjerenje glukoze u krvi te određivanje vitaminsko-mineralnog statusa organizma.

Mališani će moći provjeriti vid te se uključiti u zanimljivu edukativnu radionicu koja se bavi zdravim vidom. Velika je pozornost pridana i oralnoj higijeni. Specijalisti dječje i preventivne stomatologije iz Stomatološke poliklinike Zagreb djecu će učiti pravilnoj prehrani i održavanju oralne higijene. Kako se četkaju zubi, pokazat će na igračkama s velikim zubima.

Plavko, maskota Građanskog nogometnog kluba Dinama, djeci će približiti važnost tjelovježbe i pozitivnog životnog stava. U razgibavanje najmlađih posjetitelja uz Plavka će se uključiti i treneri Dinamove škole te mladi igrači.

Edukatori Zoološkog vrta napominju da je kretanje prirodno i ljudima i životinjama te da bi upravo ono trebalo biti važan sastavni dio naše svakodnevice. Sve koji trče, potiču da se uključe u Maksimirski Minus Zwei Cener, a sudionike utrke nagradit će kuponima za slobodan ulaz u Zoološki vrt u idućih mjesec dana.