Veličanstveni Mesija u Lisinskom

'Boljelo bi me kada bih ljudima svojom glazbom pružio samo užitak, moj je cilj učiniti ih boljima',  riječi su glasovitog skladatelja Georga Fridricha  Händela. Njegov biblijski oratorij 'Mesija', jedno od najveličanstvenijih glazbenih ostvarenja uopće, izveden je u dvorani Lisinski u Zagrebu.

U gotovo dvoipolsatnom velebnom oratoriju Mesija - snage su udružili Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a. Pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija izveli su cjeloviti trodijelni oratorij.

Händlovi oratoriji kod nas nisu često na repertoaru pa kad bi se scena stabilizirala, mogli bismo imati Mesiju svake godine tri puta. Možda nije vrijeme za eksperimente, nego za Mesiju koji nije bez razloga najčuveniji Händelov oratorij,  kaže dirigent Tomislav Fačini.

Sonji Runje i Matiji Meiću pridružili su se strani solisti, najpoznatiji upravo po izvođenju baroknih djela, kojima je ovo prva suradnja sa simfoničarima i zborom.

Veseli me naša prva suradnja, pogotovo zato što radimo na ovakvom divnom djelu, dramatičnom, a opet radosnom, u ovo vrijeme Uskrsa koje je iza nas,  istaknula je sopranistica Nuria Rial, a tenor Robert Bartneck je dodao: Ovo je poseban oratorij, u usporedbi s njegovim ostalim djelima - koja su izrazito dramatična, ovaj je topliji i drago mi je što ga izvodimo u dvorani Lisinski - jer je zvuk poseban.

Netipičan za žanr engleskog oratorija koji je uvelike oblikovao sam Händel, bez radnje i posebno imenovanih likova - Mesija i nakon 280 godina fascinira publiku i ljepotom i toplinom.