Po staračkim domovima ima više ljubavnih priča nego u gimnaziji

'U starosti mnogo toga ovisi o stavu i o tome kako čovjek sam sebe doživljava, a ne bi se trebao doživljavati ozbiljno,' jedna je od poruka koju možemo iščitati iz nove knjige Pavla Pavličića 'Pohvala starosti', predstavljene u Zagrebu.

Postavljajući niz fizioloških, psiholoških, socioloških i filozofskih situacija i pitanja, Pavao Pavličić nudi mnogo duhovitih, pronicavih i tako ljekovitih crtica koje mogu pomoći da starost podnesemo lakše ili da je barem bolje razumijemo.

To je doista krasna knjiga koja odlično zaokružuje Pavličićev feljtonistički opus, knjiga koja doista nije namijenjena samo čitateljima s pedeset ili šezdeset i više godina, nego pokazuje da i u starosti ima - kako to Pavličić kaže - jako puno strasti, a rekla bih pogotovo za pisanje,  kaže književna kritičarka Jagna Pogačnik.

Ako pogledate malo po staračkim domovima, a ja sam dosta tamo zalazio, vidite da tamo ima više ljubavnih priča nego u gimnaziji,  napominje akademik Pavao Pavličić i dodaje: Ljudi u starosti izgube svašta, izgube pokretljivost, izgube sluh, ali ne izgube ljubav. Za mene je to recimo veliko otkriće, jer ja nisam mislio da je to tako, pa sam se sad požurio da to i drugima kažem.

Pohvala starosti svojevrsna je i oda ljubavi, kojoj posvetu otkriva na kraju. A u datumu promocije bilo je i malo simbolike: na taj dan prije 23 godine u Osijeku je bila predstavljena Pavličićeva knjiga Rukoljub, posvećena slavnim hrvatskim ženama. Njezina je promotorica bila profesorica Julijana Matanović. 23 godine poslije dolazimo iz Osijeka u Zagreb, i promoviramo knjigu posvećenu meni,  poručila je književnica Julijana Matanović.

Starost nije ni bolest, ni poraz, ni kazna, a što sve može biti, potražite na stranicama, kako izdavači tvrde 99. Pavličićeve knjige.