Imoćanke - čuvarice ognjišta i baštine

Kulturna tribina 'Imoćanke - čuvarice ognjišta i baštine' zajednički je projekt Kulturne udruge Pismo moja Imotski, Collegiuma Hergešić/Odeon Zagreb te Imoćanki koje svojim kulturnim stvaralaštvom te promocijom i zaštitom kulturne baštine oplemenjuju i grade kulturni identitet Grada Imotskog.

Gradeći ovaj projekt, žene Imotskog uključuju se u obilježavanje aktualne Europske godine kulturne baštine i Liturgijske godine majčinstva, nadahnute prošlogodišnjom velikom proslavom 300-te obljetnice oslobođenja Imotskog od Turaka. Sve navedeno oblikovalo je naslov i sadržaj ove tribine koja je tek odsjaj stvarnog sjaja imotske ženske kulturne scene.

Ovaj bogat kulturni događaj održat će se danas u 17 sati u velikoj dvorani Bruxelles Europskog doma u Zagrebu, a uključuje glazbene, literarne, filmske, gastronomske i druge sadržaje koji će predstaviti kulturno i tradicijsko stvaralaštvo žena grada Imotskog, od vremena imotske pjesnikinje Ane Vrdoljak Imotskinje (sredina 19. st.) do danas.

Nezaobilazna tema imotske kulturne baštine svakako je i pjesma o Asanaginici čiju je tragičnu sudbinu od zaborava sačuvala, prema mnogim istraživačima, upravo žena imotskog kraja. Poput svoje drevne prethodnice, žene Imotskog posvetile su se očuvanju biserja imotske kulturne baštine te njezinoj promociji.

Ovom mozaičnom tribinom predstavit će se različite sfere kulturnog stvaralaštva grada Imotskog, a u razgovoru s predstavnicama imotske kulturne scene, razmotrit će se stanje i potencijal kulture grada Imotskog.