Mischa Maisky i u Zagrebu proslavlja 70. rođendan

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) na svojem će osmom ovosezonskom koncertu iz Majstorskoga ciklusa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u četvrtak, 12. travnja, ugostiti najvećeg violončelista današnjice, Mischu Maiskoga.

Veliki glazbenik u Zagreb stiže zahvaljujući bliskoj suradnji i prijateljstvu sa šefom dirigentom Simfonijskoga orkestra HRT-a, maestrom Enricom Dindom, koji će predvoditi program na kojemu središnje mjesto zauzima Drugi koncert za violončelo i orkestar, op. 126 Dmitrija Šostakoviča, uz Passacagliu Krste Odaka i Treću simfoniju, Eroicu Ludwiga van Beethovena.

Ideja za ovaj koncert rodila se zahvaljujući mojoj želji da podijelim glazbeni doživljaj Drugog koncerta za violončelo i orkestar Dmitrija Šostakoviča sa svojim orkestrom (Simfonijskim orkestrom HRT-a, op.a) i svojim prijateljem Mischom Maiskim, jednim od najvažnijih interpreta toga djela te s našom brojnom i vjernom publikom. U violončelističkom repertoaru, Šostakovičev Drugi koncert mi je jedan od najdražih, a Mischino tumačenje je iznimno intenzivno i vizionarsko. To je i razlog zbog kojega sam ga pozvao u ovaj projekt, i sretan sam što se odazvao s entuzijazmom i radošću, isitče maestro Dindo.

Mischa Maisky umjetnik je koji snima ekskluzivno za Deutsche Grammophon već više od trideset godina, ostvario je brojne snimke uz orkestre kao što su Bečka, Izraelska i Berlinska filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, Pariški orkestar, Orkestar Orpheus, Europski komorni orkestar i dr. Za ostvarena diskografska izdanja primio je brojne pohvale međunarodne kritike; u pet navrata osvojio je Record Academy Prize u Tokiju, tri puta primio je Echo Deutscher Schallplattenpreis, nagrađen je i nagradama Grand Prix du Disque u Parizu te Diapason d’Or, a više je puta nominiran i za prestižnu nagradu Grammy. Istinski glazbenik svjetskoga formata i redovit gost vodećih međunarodnih festivala, surađivao je s dirigentima kao što su Leonard Bernstein, Carlo Maria Giulini, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Giuseppe Sinopoli i mnogi drugi.

Rođen u Latviji, školovan u Rusiji, nakon povratka u domovinu Izrael s velikim je oduševljenjem primljen u Londonu, Parizu, Berlinu, Beču, New Yorku, Tokiju i brojnim drugim glazbenim središtima. Sebe smatra stanovnikom svijeta: Sviram talijansko violončelo, s  francuskim i njemačkim gudalima, na austrijskim i njemačkim strunama, moje šestero djece rođeno je u četirima različitim zemljama, moja je druga žena napola Talijanka, a napola sa Šri Lanke, vozim japanski auto, imam švicarski sat, indijsku ogrlicu i osjećam se kod kuće svugdje gdje ima ljudi koji cijene klasičnu glazbu i uživaju u njoj, objašnjava Maisky.

U Zagreb stiže u godini u kojoj nizom koncerata obilježava svoj 70. rođendan. Posebnost je njegova odabira Drugoga koncerta za violončelo i orkestar, uz ostalo, i činjenica da je Šostakovič djelo napisao za svojeg učenika iz kompozicije, poslije čuvenog violončelista Mstislava Rostropoviča, koji je pak podučavao i Maiskog na Moskovskom konzervatoriju. Izvedbi će posebnu dimenziju svakako dati blisko prijateljstvo i suradnja koje njeguju Mischa Maisky i maestro Enrico Dindo, iskusan violončelist svjetskoga ugleda.