U Paklenici ove godine i 'Youth speed' za mlade penjače

Za prvosvibanjske praznike posjetitelje očekuje niz događanja u okviru 19. Međunarodnog susreta penjača Paklenica 2018. , koji se održava od 28. travnja do 01. svibnja. Uz ostalo i penjački maraton 'Paklenica – from dawn to dusk'.

Turističku sezonu u Nacionalnom parku Paklenica i na Rivijeri Paklenica tradicionalno su i ove godine otvorili brojni planinari i penjači iz zemlje i inozemstva. Nakon uskrsnih blagdana, kada je Nacionalni park Paklenicu posjetilo više od 2.000 ljubitelja prirode i aktivnog odmora slijede prvosvibanjski praznici kada posjetitelje očekuje niz događanja u okviru 19. Međunarodnog susreta penjača Paklenica 2018., koji se održava od 28. travnja do 01. svibnja.

Iskusne penjače očekuje 'Millet Rise Up Speed Climbing', jedinstveno natjecanje u brzinskom penjanju velikih stijena, organizira se u muškoj i ženskoj kategoriji, a predviđeno je za subotu, 28. travnja. U nedjelju se oržava penjački maraton 'Paklenica – from dawn to dusk', kada će dvočlane penjačke naveze (muške, ženske i mješovite) u vremenu od 07:00  do 19:00h  nastojati savladati što veći broj smjerova odnosno osvojiti što više bodova na pakleničkim stijenama.

Ovogodišnja novost je 'Youth Speed' top rope natjecanje za mlade penjače u dobi od 15 do 18 godina, a održat će se u ponedjeljak 30. travnja. 1. svibanj je već tradicionalno rezerviran za 'Kid`s Speed', penjačko ntjecanje namjenjeno najmlađim penjačima.

Brojna događanja pripremaju se i za ostale posjetitelje Parka. U novouređenom posjetiteljskom centru Podzemni grad Paklenice u subotu navečer će se održati Paklenica Film Festival, revija amaterskih filmova penjačke tematike.  U nedjelju, ponedjeljak i utorak kroz program 'Probajte penjati s nama!', u penjanju će se moći okušati i posjetitelji koji nikad ranije nisu imali priliku probati penjati. Sva četiri dana penjači će u kanjonu Velike Paklenice moći razgledati i testirati najnoviju penjačku opremu proizvođača Millet i Rock Empire.