Životni projekt posljednjeg lovca na naciste

Izraelsko-američki povjesničar Efraim Zuroff odigrao je ključnu ulogu u privođenju pravdi preostalih nacističkih ratnih zločinaca u zadnjih 35 godina.

U sklopu 12. Festivala tolerancije JFF Zagreb predstavio je svoju knjigu 'Operacija posljednja prilika - Potjera za nacističkim zločincima' u kojoj piše kako su zločinci desetljećima izbjegavali pravdi te kako se, barem neke, i pronalazilo.

Odrastajući u običnoj američkoj obitelji više je razmišljao o košarci i NBA-ju. No, nakon tzv. Šestodnevnog rata godine 1967. za njega kao i mnoge Židove izvan Izraela tri su stvari postale važne - borba za priznanje Židova, obrana Izraela i holokaust kao najstrašnija povijesna činjenica koja se ne smije zaboraviti.

Za mene to nije posao, to je misija. Nešto što je važno i zaslužuje da se nastavi. A kad se osjećate glasnogovornikom žrtava holokausta, to je snažan osjećaj,  rekao je Efraim Zuroff.

1978. godine postaje prvim direktorom Centra Simon Wiesenthal, te od 80-ih godina jedan je od najpredanijih lovaca na ratne zločince. Svoje uspjehe, ali i bezbrojna razočaravajuća iskustva pretočio je u ovu knjigu koja u dva poglavlja dotiče i Hrvatsku.

Svaka knjiga, pa i ova, dobro je došla na našem tržištu koje egzistira u jednoj kulturi koja sve relativizira i dopušta, pa i da se relativizira jasenovački zločin,a onda u širem kontekstu i nacistički,  komentirao je povjesničar Ivo Goldstein.

Po ovoj knjizi vidimo da je skoro došao kraj privođenja pravdi zločinaca iz 2. svjetskog rata, zločinaca holokausta, a ova knjiga govori i o tome da treba biti uporan i da pravda može pobijediti,  istaknuo je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

Knjiga s nizom autobiografskih i povijesno utemeljenih činjenica čita se gotovo kao krimić. Zuroffov projekt pokrenut godine 2002. u 14 zemalja otkrio je više od tisuću imena osumnjičenih za zločine 2. svjetskog rata, no procesuirano je njih 110 jer u mnogim je zemljama izostala lokalna podrška.

Ovo je frustrirajući posao, no svaki put kada se susretnem s takvim iskustvom, na primjer, kad netko umre netom prije suđenja ili tijekom njega, najbolji način da se nosiš s time jest da pomisliš na žrtvu. I to je ono što me motivira da nastavim dalje, unatoč frustraciji,  otkriva Efraim Zuroff.

Budući da mnogim neotkrivenim zločincima biološki sat otkucava, osim njihova razotkrivanja, cilj Efraima Zuroffa borba je protiv iskrivljavanja i manipuliranja povijesnim činjenicama.