Radojka Šverko otvara 28. Festival Jazz.hr/Proljeće

Ovogodišnji, 28. po redu festival Jazz.hr/Proljeće, održat će se od 2. do 5. svibnja a četverodnevni program vrhunskih jazz koncerata ovorit će u Dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu glazbena diva Radojka Šverko.

Na programu koncerta naći će se jazz standardi iz američke pjesmarice u obradi nagrađivane umjetnice i njezinih kolega, riječkih glazbenika. Moćan glas i način interpretacije Radojke Šverko publiku će odvesti u poseban svijet jazza od prvog do posljednjeg takta koncert, stoji u najavi.


Drugi dan rezerviran je za Mirokado orkestar. Miro Kadoić okupio je jazz orkestar vrhunskih glazbenika, a koncert će posvetiti 90. godišnjici rođenja Erica Dolphija. Kao gost, uz Mirokado orkestar, nastupit će svestrani Chico Freeman, stručnjak za glazbu Erica Dolphyja. Saksofonist, klarinetist, trubač, pijanist, skladatelj i producent, Chico Freeman će 3. svibnja u prostorima Muzičke akademije u Zagrebu održati i jazz radionicu.

Trećeg dana festivala solo recitalom predstavit će se Krzysztof Kobylinski, poljski skladatelj, pijanist, autor tridesetak albuma temeljenih na jazz, etno, neoklasičnoj i elektronskoj glazbi. Festival će, 5. svibnja, virtuoznim improvizacijama na originalan način zatvoriti svestrani austrijski saksofonski kvartet SaxoFour.


Ovaj je festival do sada ugostio više od tisuću domaćih i svjetskih glazbenika na tristotinjak koncerata. Svi koncerti održavaju se u KD Blagoje Bersa Muzičke akademije, a kao zagrijavanje za festival najavljen je koncert Nove nade jazza "Marjan Marjanović"26. travnja u Boogie klubu, na kojemu će se predstaviti neafirmirani jazz glazbenici. Jedinstven spoj improvizacije, ritmičkih promjena te virtuoznosti svakog umjetnika, koncerte pretvara u jedinstvene doživljaje koji se ne propuštaju. Raznovrsan program Jazz.hr/proljeće festivala publici obećava četiri dana vrhunskih jazz koncerata s umjetnicima koji će svojim izvedbama publiku odvesti u čaroban svijet jazza, poručuje se u najavi.