Film 'Ustav RH' u redovitoj talijanskoj kino-distribuciji

Film 'Ustav Republike Hrvatske' Rajka Grlića krenuo je u redovitu kino-distribuciju u talijanskim kinima: od Padove, Milana i Verone do Firenze, Torina i Rima.

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) izvijestio je kako je u prvih nekoliko dana prikazivanja Grlićev film u Italiji već privukao značajnu medijsku pozornost - Radio Rai uživo je prenosio razgovor s redateljem,a o filmu su pisale najznačajnije talijanske novine Corriere della Sera, La Repubblica, Il Corriere Mereghetti, Il Manifesto i drugi.

Ta ljubavna priča o mržnji prikazuje koliko netrpeljivosti može postojati na malom prostoru, u ovom slučaju jednoj zgradi u središtu Zagreba, ali i kako se može pokušati prevladati različitosti i predrasude.

U filmu glume Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i nedavno preminuli Božidar Smiljanić. Scenarij za film napisali su Ante Tomić i Rajko Grlić, a direktor fotografije je Branko Linta.

Film je dosad prikazan diljem svijeta, na nizu filmskih festivala s koje je ponio tridesetak nagrada, počevši od međunarodne premijere u Montrealu 2016. gdje je dobio Grand Prize of the Americas.

Produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London.
Za distribuciju filma u Italiji zadužen je Cineclub Internazionale Distribuzione.