Brijuni kao kruna i ponos hrvatskoga turizma

Brijuni kao kruna i ponos hrvatskoga turizma - cilj je to Ministarstva turizma, ali i lokalne zajednice. A nakon godina čekanja čini se da je odluka ipak pala - tražit će se koncesionar, ali nema nove gradnje, uređuju se postojeći hoteli i podiže kvaliteta usluge.

Unatoč programu Proljeće na Brijunima, na otočju mirno i bez gostiju. Mir Nacionalnog parka prošlog su vikenda omeli tek polumaratonci. No to je  zatišje pred buru, jer Brijuni godišnje ostvare više od 30 tisuća noćenja i prime 160 tisuća posjetitelja. Predsezona kuca na vrata. Ona ista, stara, koja vape za revitalizacijom.

O obnovi smještajnih kapaciteta govori se godinama. Prije četiri godine jedna od projekcija bila je rušenje dijela postojećih i gradnja novih objekata, širenje golfskoga terena, elitni turizam. No, Vlada nikad nije raspisala natječaj. I poput lošega gospodara prepustila objekte - zubu vremena. Sadašnja Vlada ništa neće ni raditi ni planirati bez suradnje s lokalnom samoupravom, a naglasak će biti na zaštiti prirode, izričit je ministar turizma.

Svakako će se kroz godinu, dvije tražiti koncesionar koji će poštovati smjernice razvoja. Čuvati prirodu, ali podignuti kvalitetu usluge. A dotad na kvaliteti sadržaja rade Brijuni. S više od 30 milijuna kuna, od kojih 85 posto iz fondova Europske unije, ulaže se u Novo ruho Brijuna. Devet milijuna kuna uloženo je u prošle godine otvoren edukacijski centar u Čamčarnici, kući liječnika Lenza s početka 20-og stoljeća. Obnovit će se i ljetno kino i Zdenac žive vode te vidikovac i šetnica. Sve to vodi turističkoj ponudi s pet zvijezdica. Pa valja očekivati da taj zvjezdani put prati i usluga.