Seizmički trag Lionela Messija

Kada Lionel Messi zabije gol, cijela se Barcelona doslovno zatrese, utvrdili su znanstvenici. Španjolski stručnjaci postavili su seizmograf pored stadiona Camp Nou koji bilježi vibracije svaki put kad gledatelji proslavljaju zgoditak.

Stadion se najjače zatrese kada nogometni fanovi na tribinama skaču od veselja, piše BBC. A seizmogram koji je to vjerojatno najbolje pokazao bio je Barcin čudesni preokret protiv Paris Saint-Germaina prošle godine u Ligi prvaka.
Nakon što je poslije prve utakmica zaostajala četiri gola, Barca je u posljednjoj minuti uzvrata postigla gol za čudesnu ukupnu pobjedu 6:5, a delirij navijača seizmograf je jasno zabilježio.

O nogometnoj seizmologiji govorilo se na kongresu Europskog društva za geoznanost (EGU) u Beču. Ondje je predstavljena studija dr.Jordija Diaza i njegovih kolega s Instituta za prirodne znanosti u Barceloni.

Ono što je fascinantno je razlika u signalu između sportskih i glazbenih fanova, kaže španjolski profesor. Na Camp Nou održavaju se i rock koncerti, poput onog Brucea Springsteena 2016. Može se jasno vidjeti kako svaka pjesma ima određeni obrazac i iz seizmičkih podataka identificirati trenutak kada Springsteen prelazi s jedne pjesme na drugu. Kod proslave gola energija je raspoređena između jednog i deset herca, dok na rock koncertu imate harmoničnu strukturu, energija je lokalizirana u preciznim amplitudama. To je zbog toga što ljudi ne skaču, nego plešu. To je ritam, objasnio je Diaz.

Osim Barcinih domaćih utakmica, stručnjaci proučavaju i seizmologiju prometa. Glavna gradska avenija prolazi pored instituta i moguće je pratiti dnevni protok vozila, pa čak i detektirati konstantno zaustavljanje i ponovno kretanje vozila na semaforu. Isto vrijedi za podzemnu i nadzemnu željeznicu.

Počelo je kao zafrkancija, a sada se bavimo znanstvenim aspektima, rekao je Diaz. Jedan se tiče projektiranja, odnosno toga kako se strukture i zgrade vibriraju uslijed različitih pokreta ljudi. Počeli smo surađivati s građevinskim fakultetima kako bi vidjeli možemo li to nekako iskoristiti, dodao je.