Idealna mjesta za odmor mogu biti i idealna za život

Otoci su mjesta za kojima u ljetnim mjesecima mnogi čeznu. Ali ostatak godine na njima često vlada pustoš. Klima i priroda čine ih gotovo savršenim mjestima za život. Ali ljudi ipak odlaze. Čini se - kao da nešto nedostaje.

Članovi udruge Anatomija otoka s Visa pokušavaju pronaći način na koji bi otoke, pa i one udaljene - učinili zanimljivima tijekom cijele godine. Od 2012. ondje se održavaju skupovi s predavanjima i radionicama. Stručnjaci i studenti pokušavaju osmisliti budućnost otoka. Nakon 5 godina rada vidljivi su i rezultati.

Nakon 5 godina smo dobili 24 studentska projekta koji su svi jedan pametniji od drugih i svi jedan jeftiniji od drugih, kaže arhitekt Boško Budisavljević.

Studenti su istražili otok, a ono što su otkrili i zamislili predstavili su u kratkim filmovima. Snimili su aktualno stanje, ali uključili su i moguća rješenja.

Dakle te studentske grupe koje su sastavljene od studenata potpuno različitih kulturnih backgrounda koji se nikad prije nisu vidjeli, oni su u stanju 4 dana napraviti tako definirani idejni prijedlog i tako definirani video rad da sam ja jednostavno zapanjen i žao mi je što se to premalo koristi,  kaže Budisavljević.

Uvjeren je da bi svaki otok i svaki grad za rješenje svog problema treba pozvati grupu studenata iz svijeta i dati im smještaj i prehranu. Dobit će 5-6 radova i imat će 20 godina da ih realizira.

U projektima se studenti i stručnjaci bave problemima istraživanja, očuvanja i predstavljanja kulturne baštine, novim oblicima turizma i napuštenim građevinama. Čuvaju se stare strukture, ali nastaju i neke nove priče.

Nakon Visa - na redu su i drugi otoci. Jer, idealna mjesta za odmor možda mogu postati idealna mjesta za život.