Beč spaja grobove slavnih sa slavnim kolačima

Kriška 'zaherice' ili 'apfelštrudla' ili možda nekog trećeg specijaliteta iz glasovite bečke slastičarske tradicije? Delikatese koje slave bečki način života postale su dio načina na koji se u gradu obilježava i smrt.

Središnje bečko groblje (Zentralfriedhof) upravo je otvorilo kafić i restoran gdje ožalošćeni nakon pogreba tugu mogu ublažiti dobrim obrokom, kao i svi oni koji turistički posjete jedno od najvećih i najpoznatijih europskih groblja.

Kada ljudi u Beču govore o "lijepom mrtvacu" ne misle na to da je pogrebnik lijepo "obradio" pokojnika nego da je on ispraćen kako i dolikuje - od svijeća i vijenaca do objeda i deserta poslije.

Iako u samome Beču zasigurno ne manjka kafića i slastičarnica, Zentralfriedhof je bio slijepa točka na bečkoj "karti slatkog" sve dok slastičarski lanac Oberlaa nije otvorio zalogajnicu u jednoj od povijesnih art noveau zgrada na groblju.
Među gostima ipak su u velikoj većini turisti.

Drugi dan nakon otvorenja, 80 posto gostiju bilo je iz Azije, rekla je direktorica Christine Grohs.

Zentralfriedhof je, među ostalim, poznat kao groblje slavnih skladatelja. Ondje počivaju velikani poput Beethovena, Schuberta, Bhramsa, Straussa starijeg i mlađeg.

Upraviteljica bečkih groblja Renate Niklas kaže da se ne može sjetiti nijednog drugog groblja s kafićem, osim hamburškog Ohlsdorfa.

Naglašava da središnje bečko groblje nije samo mjesto oplakivanja i sjećanja, nego i veliki park gdje Bečani znaju doći prošetati, ili čak trčati. Zašto im poslije ne ponuditi i kolač, pita se Niklas.

Želimo pokazati groblja u drugačijem svjetlu, objašnjava Niklas odluku da se otvori zalogajnica. Groblje nije samo o smrti. Ondje ima i života.