Prva književna nagrada EBRD-a romanu Burhana Sönmeza

Prvu nagradu, dodijeljenu u Londonu, osvojio je turski književnik Burhan Sonmez, dok su ostale dvije podijelili Daša Drndić i ruski književnik Boris Akunjin. Novoosnovanu nagradu za beletristiku dodjeljuje Europske banke za obnovu i razvoj.

U velikoj konkurenciji od 37 zemalja, hrvatska književnica i prevoditeljica Daša Drndić s romanom Belladonna ušla je u najuži krug troje finalista za nagradu EBDR-a.

Osnovana nakon pada Berlinskog zida kako bi pomogla razvoj novonastalih država, EBDR je ovu novu nagradu uvela kako bi vrednovala književno stvaralaštvo s prostora koja su još nedovoljno poznati anglofonom svijetu.

Propozicije su jasne: nagrade se dodjeljuju djelima književne fikcije koja su prevedena na engleski i koja je objavio engleski nakladnik.

Daša Drndić jedna je od naših najuglednijih književnica čija su djela prevedena na mnoge jezike. Njezin roman Belladonna bavi se često prešućivanim temama bolesti i starenja.

Ne znam kuda će me odvesti ova knjiga, ali me veseli da je ušla u međunarodnu selekciju i da će me odvesti izvan Hrvatske,  rekla je Daša Drndić.

Riječ je o snažnom djelu u kojem se isprepleću stvarnost, fikcija i autobiografija u liku razočaranog intelektualca koji se pokušava beskompromisno razračunati s najrazličitijim tabuima licemjernog društva.