Počeo 14. Tjedan glazbe za mlade posvećen Debussyju

Stota godišnjica smrti velikog francuskog skladatelja Claudea Debussyja dovoljan je razlog da ovogodišnji Tjedan glazbe za mlade, u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži, bude posvećen upravo tom slavnom glazbeniku te impresionizmu u glazbi.

Na tri koncerta mladoj se publici glazbom, pokretima i video-produkcijama približava vrijeme u kojem je skladatelj živio i radio. Prvi je nastup u dvorani Lisinki povezao Zagrebačku filharmoniju i plesače Škole suvremenog plesa 'Ana Maletić', koji su dvoranu ispunili zvucima Mora, suite Claudea Debussyja i pokretima koji dočaravaju valove.

To je za njih vrlo posebno iskustvo jer je potrebna posebna koncentracija, a prisutna je i velika trema. Vrlo je zahtjevno snaći se u prostoru s pokretima koje su svladali,  objašnjava ravnateljica Škole suvremenog plesa 'Ana Maletić' Normella Krešić-Vrkljan.

Uz More, na programu su bili i Mjesečina, Preludij za poslijepodne jednog fauna te Tri nokturna, ali i domaći skladatelj Božidar Kunc - njegova Draga priča inspirirana je Debussyjevom glazbom. Sve to mladoj publici koja je stigla iz desetak hrvatskih gradova treba prenijeti na zanimljiv način.

Djeci ne treba docirati, već što jednostavnijim rječnikom predstaviti i stil i glazbu i skladatelja. Upozoriti ih na ljepote i na vrijednost onoga što će slušati,  napominje muzikologinja Zdenka Weber.

Umjetnost zapravo razvija osobu, razvija kreativnost i danas-sutra je takva osoba sretna i voljna pristupiti svakom zadatku. Činilo nam se sa je to ono nešto što nedostaje u ovom tradicionalnom sustavu obrazovanja,  ističe predsjednik Hrvatske glazbene mladeži, dirigent Tonči Bilić.

Bogat program ove priredbe posvećene njegovanju umjetnosti među mladima donio je i izložbu Radost slikanja uz glazbu na kojoj su predstavljeni radovi učenika nastali uz djela velikog francuskog skladatelja.