Više od 350 filmova na 28. Animafestu

Raznovrstan i bogat program s više od 350 filmova od 4. do 9. lipnja Zagreb ponovno postavlja u globalno središte animiranog filma, objavili su organizatori 28. Svjetskog festivala animiranog filma na konferenciji za novinstvo u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Uz natjecateljske programe ovogodišnji će Animafest obilježiti 50. obljetnicu animirane serije Profesor Baltazar, a središnji tematski program bit će posvećen hororu.

Umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić istaknuo je da je među više od 1800 pristiglih filmova iz 76 zemalja svijeta, što je rekordan broj prijava u posljednjih nekoliko godina, njih 44 odabrano za prestižno Veliko natjecanje kratkometražnog filma, u kojem i samo sudjelovanje nominira za European Animation Award, a pobjeda garantira i natjecanje za nagradu Oscar.

Budući da u Velikom i Natjecanju studentskog filma sudjeluje i 5 hrvatskih filmova, uz još 4 u također međunarodnoj konkurenciji Natjecanja filmova za djecu, Šuljić je naglasio kako je posebno ponosan na Jelenu Oroz koja je već prvim samostalnim filmom Dva za dva izborila Veliko natjecanje, Veljka Popovića i njegove Vaskom Lipovcem nadahnute Bicikliste koji će nakon Animafestova Velikog natjecanja igrati i u službenom programu Annecyja, te na Kako se kalio čelik afirmiranog vizualnog umjetnika Igora Grubića na kojem su radili i animatori David Lovrić i Marko Meštrović.

Ako tematski program Animafesta ove godine nudi poslastice ljubiteljima strave i užasa, u Velikom natjecanju na svoje će doći poklonici nekih sasvim drugih žanrova – prije svega komedije i obiteljskog filma, podjednako iz roditeljske i dječje perspektive,  rekao je Šuljić.

Tu je i mnogo političkih radova, s određenim brojem zanimljivih animiranih dokumentaraca, kao i onih snažno oslonjenih na glazbu. Valja naglasiti i to da je u animiranom filmu na globalnoj razini, baš kao i u Hrvatskoj, sve više redateljica,  napominje Šuljić.

U Zagreb stižu mnoge međunarodne zvijezde animiranog filma: prije svega to su oskarovski umjetnički i životni parovi David Fine i Alison Snowden s filmom Animal Behaviour te Ru Kuwahata i Max Porter s Negative Space, također potencijalni favoriti publike.Na Animafestu 2018. moći će se vidjeti i filmovi o Woodyja Allenu i The Velvet Underground, kao i djela animacijskih zvijezda kakve su Georges Schwizgebel, Rosto, Riho Unt, Marta Pajek, Saša Svirskij i Sawako Kabuki.

Na svečanosti otvorenja, 4. lipnja u kinu Europa, animatoru, redatelju i producentu Paulu Fierlingeru, dodijelit će ovogodišnja Animafestova Nagrada za životno djelo, a njemu će se i prirediti retrospektiva.
Paul Fierlinger: Mnogi festivali izdali su ideale, a Animafest nije
O središnjoj temi festivala - žanru horora – na konferenciji za novinstvo Daniel Šuljić je rekao da je polaznu točku u definiranju ove tematske okosnice predstavljala je 200. obljetnica prvog izdanja Frankensteina Mary Shelley.

Program je vrlo opsežan i uključuje pet kratkometražnih programa, dugometražne filmove, izložbe i projekcije na otvorenom. Ima tu i kultnih anima i trash zombie horora. Dio programa s tri projekcije odvijat će se na otvorenom u Art Parku, a gostuje nam i festival Anim'est iz Bukureštarekao je Šuljić.

Što se tiče izložbenog programa, detalje je objavila producentica Paola Orlić: Animafest nastavlja suradnju s Galerijom Šira Akademije likovnih umjetnosti, ove godine po prvi puta s javnim pozivom na natječaj, dok će se suradnja s Galerijom ULUPUH nastaviti izložbom Roberta Morgana.

Einar Baldvin u sklopu tematskog programa o hororu izlaže svoje grafike, a zanimljiv fenomen stop-animacije u videoigrama festival istražuje kroz već tradicionalnu Radionicu izrade računalnih videoigara u suradnji s FER-om, ALU-om i ADU-om,  rekla je Orlić.

Obilježavanje 50. godišnjice animirane serije Profesor Baltazar zajednički je, pak, projekt Animafesta i Muzeja za umjetnost i obrt. Uz filmski program koji će se dijelom odvijati i na otvorenom u Ljetnom kinu Gradec, ova raskošna posveta uključivat će i izložbu, predstavu posvećenu Baltazaru u režiji Marija Kovača, radionicu animacije za najmlađe u suradnji Animafesta i Pedagoškog odjela MUO-a, predstavljanje knjige Borisa Kolara te komplementarnu akcijsku prodaju ulaznica,  najavila je Vesna Jurić Bulatović iz MUO-a.

U Muzeju za umjetnost i obrt 26. travnja otvara se izložba Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost koja će trajati i za vrijeme Animafesta, a u sklopu koje je Profesor Baltazar nezaobilazan gost, s kreativnom radionicom za djecu, 12 originalnih celuloida koji će biti dio izložbe, gostima, predavačima i svečanom akademijom,  kazala je Jurić Bulatović.

Producentica festivala Matea Milić istaknula je da Animafest nije samo festival za animirano-filmske sladokusce i profesionalce, već i istinski obiteljski festival na kojemu najmlađi i njihovi roditelji mogu uživati u filmovima prilagođenima svome uzrastu te brojnim aktivnostima na otvorenom.

Drugu godinu za redom u suradnji s kolegama s banjalučke akademije očekuje nas Animacikl - vožnja Gornjim gradom u sumrak, u koloni koju predvode tricikli opremljeni uređajima za pokretnu projekciju. Riječ je o izvanrednoj kulturno-rekreativnoj aktivnosti u suradnji s Gradom Zagrebom koja gradske fasade pretvara u Animafestovo platno,  rekla je Matea Milić.

Najdraži zagrebački obiteljski kino-piknik, Animafest Open Air nezaobilazna je vikend-destinacija djece i roditelja koji u gradskim parkovima mogu iskusiti sjajnu festivalsku atmosferu uoči samog otvaranja. I dalje besplatne projekcije, najbolji animirani filmovi, radionice i predstave za najmlađe i 2018. očekuju zagrebačke dekice i košarice,  najavljuju organizatori festivala.
Animafest Zagreb 2018 Official Festival Trailer from Animafest Zagreb on Vimeo.

Na konferenciji za medije predstavljen je i vizualni identitet ovogodišnjeg izdanja Animafesta. Autor ilustracije i špice Stipan Tadić napomenuo je kako se inspirirao psihodeličnim svijetom 1960-ih i talijanskim umjetnikom Giuseppeom Arcimboldom te da je špica njegova prva animacija koju ne bi mogao napraviti bez pomoći Petre Balekić i Luke Hrgovića.

Pogledajte Kronike prošlogodišnjeg izdanja Animafesta na usluzi HRTi:
ANIMAFEST 2017. - Kronike