Dianne Reeves: Otvorena sam i iskrena u svemu što radim

Kad se govori o pjevanju, u jazzu uvijek valja početi od žena. Koliko su, kad je riječ o instrumentalistima, muškarci, osim rijetkih iznimaka, daleko ispred žena, toliko su vokalno žene te koje su uvijek bile daleko ispred muškaraca.

Tako je i Dianne Reeves na nedavnom koncertu u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, održanom 20. ožujka, polazeći od jazza, ne libeći se ni sketa, ni glasovne improvizacije, ni atraktivnih glasovno instrumentalnih dvoboja s članovima svoga sjajnog benda, u svom prepoznatljivo višem registru i karakterističnoj boji pokazala sklonost različitim stilovima glazbe te mnoge trikove kojima brzo kupuje publiku.

No je li Dianne Reeves doista danas najveća jazz pjevačica na svijetu kakvom je mnogi smatraju? Teško je takvo što dokazati, no njezina širina i pjevačka moć doista su fascinantni. U karijeri je nanizala pet Grammyja, pa tako i za posljednji album Beautiful Life, pjevala uz mnoge jazz legende, ali i uz Čikašku i Berlinsku filharmoniju.

Uz to je dobila i počasne doktorate na Berkeleyju i Julliardu, a nedavno je ovjenčana titulom Jazz Master, Nacionalne umjetničke zaklade, najvećim priznanjem koje jazz glazbenik može dobiti u domovini jazza, Sjedinjenim Američkim Državama.

Intervju i ulomke sa zagrebačkog koncerta Dianne Reeves emitirali smo u emisiji Svijet jazza, koju možete pogledati na usluzi HRTi.