Nizozemska: Autocesta koja je glazbom izludjela mještane

Ako prolazite autocestom pokraj maloga nizozemskog mjesta Jelsuna, nemojte se iznenaditi kada shvatite da se vozite 'glazbenom cestom' koja svira frizijsku himnu, a ona dopire iz 'ležećih policajaca'.

Novost je osmišljena kao način da se putovanje monotonom ravnicom za putnike učini življim i da ih glazba održi budnima, zbog čega su duž ceste postavljeni prometni uspornici. No autocesta koja svira izazvala je revolt među mještanima Jelsuna koji kažu da ih neprestano odzvanjanje iste melodije 'dovodi do ludila'.

Glazba se aktivira u trenutku kada automobilski kotači prijeđu preko uspornika te pritom izazivaju taktilne vibracije. Kad se vozilo kreće dopuštenom brzinom od 60 km/h, cesta besprijekorno svira frizijsku himnu, himnu sjeverne nizozemske pokrajine koja ima poseban jezik i kulturu.

No melodija je vrlo glasna i s obzirom na to da zvuk putuje zrakom mještani su se vlastima požalili da 'glazbena cesta' stvara beskrajnu kakofoniju koja ih drži budnima i cijele noći. U subotu navečer taksiji su vozili od Leuvardena do Stiensa i natrag, nastojeći prijeći preko uspornika što brže mogu, a nama nije preostalo ništa drugo nego cijelu noć slušati ubrzanu himnu, rekla je mještanka Jelsuma Ria Jansma.

Mjesni list Leuvarder Kurant je objavio da su vlasti Frizije pristale ukloniti uspornike.